Desítky lidí zřejmě přijdou o zbrojní průkaz, protože koupili nelegální tlumiče

16. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

Z Třince mířily do celé republiky nelegálně vyrobené tlumiče na malorážky. Dodával je 39letý muž, který si z nenápadné kanceláře udělal zbrojařskou dílnu. Za jeden zakázaný doplněk zbraní si účtoval 3000 korun. Na černý trh dodal podle vyšetřovatelů asi stovku tlumičů. Po zatčení se ke všemu přiznal.

Kriminalista Zbyhněv Nowok ukazuje jeden ze zajištěných tlumičů. Obviněný si nelegálním obchodem podle vyšetřovatelů vydělal 300 tisíc korun.

„Není to profesionální práce, ale není špatná. Zajímavostí pak je, že většina odběratelů, kteří tyto tlumiče koupili, byli legálními držiteli zbrojních průkazů, čili muselo jim být jasné jejich protiprávní jednání,“ říká kriminalista.

Policisté udělali v nelegální zbrojařské dílně důkladnou domovní prohlídku. Pachatel se ke všemu přiznal, je stíhaný na svobodě.

„Na svou obhajobu sdělil, že si takto kompenzoval svoji dlouholetou zálibu ve zbraních a tímto i zhodnotil finanční stránku věci. Za svou dlouholetou kriminalistickou praxi jsem se s takovýmto případem setkal poprvé,“ upřesnil kriminalista Zbyhněv Nowok.

S neuvěřitelným kutilstvím se policisté setkávají často. Třeba při poslední zbraňové amnestii, kdy si lidé mohli beztrestně nechat zlegalizovat zbraně. Jak už dříve popsal ostravský policista Stanislav Rosa, objevily se skutečné raritní kousky.

„Zlaté české ručičky jdou vidět třeba tady, kdy pán si doma vyrobil takovou ruční brokovnici – tady to bude asi z řídítek. Je to zakázaná zbraň, protože je podomácku vyrobená a je to nedovolené výrobní provedení,“ připomněl policista.

V případě nelegálního prodeje tlumičů teď policisté vyšetřují i desítky kupců. Hrozí jim trestní stíhání. A odběratelé tlumičů, kteří mají zbrojní průkaz, o něj zřejmě přijdou.

Tlumič
Upravená střílecí tužka
autor: ada
Spustit audio