Dětem v africké Gambii pomůžou česká kola

18. duben 2012

Děti z africké Gambie musí do školy často ujít pěšky i několik kilometrů. Mnohdy je to pro ně tak daleko, že do ní prostě nechodí. I česká kola to můžou změnit. S nápadem přišla nově vzniklá ostravská organizace „Kola pro Afriku", která myšlenku převzala z Anglie. V Česku už existuje téměř dvacet sběrných míst a další vznikají. Nově budou moct lidé kolo odevzdat třeba taky v Bílovci na Novojičínsku.

Paní Marie Tvarůžková nás vede do sklepa, kde v tmavém koutě stojí čtyři různá kola. Jde poznat, že už se dávno neprojela. Už brzy by se to ale mělo změnit. Usměvavá paní Marie se totiž dozvěděla o afrických dětech, které je nutně potřebují.

„Já jsem zajásala. Říkala jsem si, že určitě je to vynikající nápad. Než abychom je dali do sběru, tak je raději poskytnu těm, kteří je potřebují,“ říká paní Tvarůžková.

A tak hned začala jednat. Obrátila se na bíloveckou radnici a za dva dny bylo nové sběrné místo na světě.

„Dopis, který jsme obdrželi od paní Tvarůžkové s nápadem na sběr nepotřebných kol, se nám velmi zalíbil. Tak jsme se rozhodli tuto akci podpořit. Myslím si, že téměř každý z nás má nefunkční kolo, kterého se velmi rád zbaví a tím i pomůže,“ říká starosta Bílovce Petr Klimek.

S nefunkčními částmi, jako jsou třeba prázdné pláště, si nikdo nemusí lámat hlavu. Společnost Kola pro Afriku má totiž vše do detailu promyšlené. Do oprav by se mohli pustit dobrovolníci i třeba bývalí vězni.

„Přijímáme stará kola i části, náhradní díly. Protože součástí celého projektu je i výukový program vzdělávání mechaniků v Gambii. Jsme ve fázi hledání centrálního skladu, kam budeme kola svážet, třídit, opravovat. Tady je prostor pro dobrovolníky. Až jich budeme mít 400, tak je do Afriky povezeme,“ říká Richard Gazda ze společnosti Kola pro Afriku.

Peníze na nákladný převoz kol chce společnost získávat z takzvaných charitativních obchodů, které běžně fungují v zahraničí. Lidé do nich nosí nepotřebné věci, které se jiným můžou hodit.

Nedělní charitativní obchod už funguje v Ostravě-Zábřehu, kde je také sběrné místo pro kola. Lidé je mohou nosit také do Ostravy-Vítkovic nebo do Frýdku-Místku.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio