Děti ze Stonavy budou mít modernější mateřinku

4. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Městům a vesnicím na Karvinsku v posledních letech ubývá obyvatel. Jednou z mála výjimek je Stonava, kde se i díky rozšíření zástavby rodí víc dětí. Obec tak musela řešit nečekaný problém s přeplněnými mateřinkami a spustit novou přístavbu poblíž základní školy.

Obec sice provozuje několik budov, do kterých chodí několik desítek předškoláků. Ty už dnes ale kapacitně nestačí a často fungují jen na výjimku. Už do několika měsíců by měla poblíž základní školy vyrůst nová mateřská škola s hřištěm.

„Mateřskou školu Stonava-Dolany navštěvuje 28 dětí a tím, že máme patrovou školku, tak opravdu jsme natěsno s prostory,“ říká učitelka mateřinky Helena Skutková.

Spolu s dětmi za okny pozoruje vyrůstající novou budovu. „Děti průběžně pozorují pány dělníky. A jsme strašně rádi za to, že bude krásná moderní školka,“ dodává učitelka.

Nová mateřinka za zhruba 7 milionů korun má ve Stonavě vyrůst do léta. Pomůže tak kapacitně dvěma už nedostačujícím budovám, do kterých dnes chodí 60 dětí. Problém s přeplněnými třídami by tak měl po letech skončit.

Čtěte také

„Jedeme na výjimku na všech mateřských školách, prostě se nám děti rodí, a tak jsme se rozhodli, že postavíme vlastně novou mateřskou školu. Právě se staví krov a bude se zastřešovat, aby mohli v zimě pracovat uvnitř a dělat technickou úpravu,“ popisuje starosta Ondřej Feber (ANO).

Do nové mateřinky bude chodit 26 dětí. Obec počítá ještě s parkem s prolézačkami u mateřské školy, na který vydá další zhruba dva miliony korun. Školka má začít fungovat v novém školním roce.

autor: stj
Spustit audio