Dětmarovice na Karvinsku kritizují stát za to, že oddaluje stavbu obchvatu

3. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Lidé z Dětmarovic na Karvinsku stále marně čekají na obchvat. Stavba by měla dopravu odklonit z centra, obcí totiž denně projedou tisíce aut. Hlavně kamiony směřující do Polska. Lidem se otřásají domy v základech, stěžují si na hluk a vysokou prašnost. Stát přitom neupřesnil, kdy chce se stavbou obchvatu za zhruba 3 miliardy korun začít.

Pětačtyřicetiletá paní Alena bydlí přímo u hlavní hlučné silnice. „U té cesty je hodně velký kravál. A když nejede auto, tak to je velký svátek,“ říká paní Alena. Kvůli otřesům z dopravy má strach o statiku domu.

„V roce 2011 bylo sděleno, že zhruba kolem roku 2017 by se obchvat mohl začít budovat. Dnes je to tak, že obchvat není ani ve vybraných stavbách z hlediska naléhavosti,“ upozorňuje starosta Dětmarovic Ladislav Rosman (sdružení Přátelé rozvoje obce).

„Kamionů je tady nepočítaně. Těch aut je opravdu tolik, že nejde přejít naši cestu. Obec je tou cestou de facto rozdělena,“ dodává starosta.

Jenže kdy mohou útrapy Dětmarovic skončit, zatím jasné není. Termín začátku stavby si mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl netroufá odhadnout.

„Není prozatím úplně pevně zafixována trasa. Pokud takzvaná ekonomika stavby vyjde, bude následně zadán další stupeň dokumentace, tedy samotné přípravy stavby,“ říká mluvčí.

Stát chce v domech měřit hluk z cesty a případně postavit protihlukovou stěnu nebo lidem zaplatit lepší okna.

autor: ada
Spustit audio