Dluhy, které neuměla řešit. Jeden z motivů vraždy novorozené dcery

10. duben 2015

Pouze dvacet minut života dala třicetiletá žena z Krnova své novorozené dceři. Porodila ji tajně doma a vzápětí ubodala manikúrními nůžkami. Proces u Krajského soudu v Ostravě se blíží do závěrečné fáze. Byli jsme u toho, když vypovídali znalci.

Nenalíčená bledá tvář, vlasy stáhnuté do ohonu, na sobě obyčejné džíny a mikinu. Tak vypadala Svatava Beníšková, když ji eskorta vedla do jednací síně. Uvnitř seděla tiše, dívala se dolů, z tváře nešlo nic vyčíst. Ani v momentě, když Igor Dvořáček, znalec patolog, popisoval, jaká smrtelná zranění novorozená holčička utrpěla.

„Jde o útok opakovaný, mnohočetný, razantní. Směřoval proti životně důležitým lokalitám v těle. Z našeho pohledu musím říct nahlas, že splňuje kritéria útoku likvidačního se zjevnou snahou usmrtit,“ řekl před soudem znalec.

Postupně vycházelo najevo, že zraněná musela být i duše obžalované. V minulosti podnikala, měla restauraci. Jenže vše skončilo krachem a ženě zůstaly statisícové dluhy. Do toho zjistila, že je těhotná, a nebyla schopna to nijak rozumně vyřešit. Jen věděla, že musí splácet dluhy.

„Jednoznačně si nedokázala představit budoucnost s tím, že porodí dítě a bude na mateřské dovolené. Pro ni ta budoucnost byla vydělávat peníze. Pravděpodobně v průběhu těhotenství, kdy se bála partnerovi sdělit výši dluhů, řešení nenacházela,“ upřesnila znalkyně psycholožka Helena Khulová.

Klíčové bylo prohlášení další znalkyně, psychiatričky Dany Skřontové. Podle ní obžalovaná v době činu netrpěla duševní poruchou, takže je trestně zodpovědná.

„Byla to kumulace různých stresových faktorů, které vedly k akutní reakci na stres. Ta ovšem není duševní poruchou, která by zapříčiňovala nějaké vymizení jejích ovládacích a rozpoznávacích schopností,“ vysvětlila psychiatrička.

Obžalované hrozí až dvacetileté vězení.

autor: ada
Spustit audio