Dnešek je poslední šancí pro přihlášku na střední školy

13. březen 2009

Šance pro žáky devátých tříd a velké obavy ředitelů škol. Tak vypadají letošní novinky v podávání přihlášek na střední školy. Poslední možnost mají žáci dnes, kdy příjem přihlášek končí. Žáci mohli doma s rodiči vyplnit hned tři přihlášky pro první kolo přijímacího řízení.

V praxi to pak bude vypadat tak, že pokud škola zájemce přijme, musí budoucí student odevzdat takzvaný zápisový lístek. Musí, ale pokud to neudělá, nejen že ho nečeká sankce, ale škola se dozví až příliš pozdě, kolik studentů se skutečně posadí do lavic. A to je problém.

"Vůbec nevíme, jak to dopadne. Jsem z toho hodně nervózní, protože jsme typ školy, který je vlastně poslední v řadě. Rodiče budou hledat nejdříve na jiných školách. Mám z toho letošního roku skutečně velké obavy," dodává Jan Štursa, ředitel ostravského stavebního učiliště.

Tato slova potvrzuje i náměstkyně hejtmana pro oblast školství Věra Palková. Ředitelé se podle ní opravdu mohou dostat do situace, kdy nebudou tušit, jaké rozvrhy hodin připravit a kolik kantorů vlastně zajistit.

"Ne všichni budou tak zodpovědní, že ty návratky pošlou nebo je pak nestáhnou, protože to není stanoveno zákonem. Tak se může stát, že někdo si to bude rozmýšlet celé prázdniny a ten stav nebude jasný až do poslední chvíle," upozornila Palková.

Počty dětí obecně klesají. Tuto statistiku pociťují zejména učňovské školy. Tam bylo třeba v roce 2007 o pětinu méně dětí než před deseti lety. Jak se v těchto tabulkách projeví letošní přihlášky, to bude jasné až v září.

Mimochodem přijímací zkoušky jako součást přijímacího řízení má v plánu pouze zhruba 60 procent škol. Mezi nimi hlavně gymnázia.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu