Dny NATO, Třebovický koláč, Burčákobraní... Vyberte si z našich tipů

15. září 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Městská knihovna Český Těšín zve na Knižní piknik. Akci pořádá od 15 do 18 hodin na Hlavní třídě u Čítárny a kavárny Avion a Turistického informačního centra. Čeká vás burza knih nejrůznějších žánrů, dílny pro děti, pro teenagery dílna blackout poetry. Letní občerstvení připraví studenti Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně.

Od pátku až do neděle ožije Ostrava-Třebovice tradiční slavnostní Třebovický koláč. Akci pořádá Slezský soubor Heleny Salichové při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava v Třebovickém parku.  Vystoupí Čechomor, Petr Bende, Hop Trop, Ondřej Havelka, Cimbal Classic či Good Work. Těšit se můžete na víkendové vystoupení folklorních souborů i nedělní mši svatou v Třebovickém parku. Program končí koncertem Melody Makers. Další podrobnosti o akci najdete na webu trebovickykolac.com.

Čechomor

V ostravském obchodním centru Futurum můžete navštívit výstavu o autismu nazvanou Vnímám svět jinak, přesto v něm žiju s vámi. Jde o ojedinělý projekt spolupráce neziskové organizace Za sklem s Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Zámecká noc v Bruntále. Zámek Bruntál zve na oblíbenou Zámeckou noc. Akce začíná v 17 hodin a program zahájí slavnostní vernisáž výstavy nazvané Dáma prostovlasá nevychází. Dále vystoupí třeba Taneční škola Stonožka Bruntál, Dambra Bruntál, těšit se můžete na neobvyklé prohlídky zámku, na módní přehlídku sukní z dílny Střední školy průmyslové Krnov a workshopy zaměřené na výrobu paruk a pokrývek hlavy. Finále bude patřit ohňové show.

Markvartovický country krmáš, to je pozvánka na Hlučínsko. Program začíná v 15 hodin. Čekat můžete atrakce pro děti, soutěže pro všechny věkové kategorie, bohaté občerstvení, kulturní vystoupení nebo finále fotosoutěže. Návštěvník nejlépe oděný do country stylu získá hodnotný dar.

Hračka – hnízdo plné nápadů. To je výstava, kterou návštěvníkům až do konce října nabízí Knihovna Petra Bezruče v Opavě v oddělení pro dospělé čtenáře v hlavní budově. Jde o výstavu klauzurních prací studentů Střední školy průmyslové a umělecké v Opavě.

Čtěte také

Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku zve v 17 hodin na vernisáž výstavy děl z 11. Beskydského trienále řezbářů. Až do 6. listopadu můžete v pěti výstavních síních obdivovat díla řezbářů z Čech, Slovenska a Polska. Od pátku přes celý víkend se navíc koná řezbářský jarmark. Na nádvoří frýdeckého zámku začíná v deset hodin.

Ostravské muzeum pořádá Den s herbářem. Celodenní program nejen pro rodiny s dětmi začíná v devět hodin. Muzeum ho připravilo k derniéře výstav Příběh Mattioliho herbáře a Co (ne)skrývá herbář a knihovna Ostravského muzea. Těšit se můžete na komentované prohlídky výstavami, hravé i vzdělávací aktivity nebo výrobu podtácků ze sušených květů a pryskyřice.

Hodovali jste někdy s knížaty u stolu? Jak asi vypadalo stolování na středověkých knížecích dvorech? To se dozvíte na výstavě bíloveckého muzea s názvem S knížaty u stolu. Vystaveny jsou originální archeologické nálezy z Opavska a Ratibořska i písemné a ikonografické památky. Uvidíte nádobí, které se používalo při stolování na středověkých dvorech Piastovců a Přemyslovců. Výstava je přístupná do konce září.

Sobota

Dny NATO. Mošnovské letiště bude po celý víkend patřit tradičním Dnům NATO a Dnům Vzdušných sil Armády České republiky. Návštěvníky největší bezpečnostní show v Evropě na Letišti Leoše Janáčka Ostrava čeká bohatý program, přičemž program dynamických ukázek bude nejdelší v historii akce. Mezi nejatraktivnější budou patřit vystoupení akrobatických leteckých skupin. Vstup je bezplatný. Další podrobnosti najdete na webu natodays.cz. V sobotu se akce koná od 9:00 do 17:30.

Mikroregion Krnovsko a obec Třemešná zvou na Hry bez hranic. Akce začíná v 9 hodin na fotbalovém hřišti v Třemešné. Pro soutěžní týmy je připraveno speciální týmové klání a disciplíny v neobvyklých dovednostech a činnostech.

Ve 14 hodin začíná v Mostech u Jablunkova akce zvaná Karpatský šerpa. Jde o soutěž ve vynášení sudu piva z Mostů na chatu Skalku. Přijďte fandit silákům, soutěžní týmy startují u hasičské zbrojnice.

Zahrádkáři Píšť zvou o víkendu na Podzimní výstavu. Začíná ve 14 hodin a prezentovat bude vypěstovanou zeleninu, ovoce, květiny, aranžmá či dekorace.

Do Skanzenu lidových tradic v Bolaticích můžete zavítat na Kobzolfest. Pochoutky z brambor, zábavný program, ale i možnost prohlídky expozic souvků a experimentální archeologie, to je nabídka akce, která začíná ve 14 hodin.

Čtěte také

Po celý víkend můžete v Areálu chovatelů v Novodvorské ulici v Kravařích navštívit Chovatelské hody. Akci pořádá Český svaz chovatelů Kravaře. Začíná v deset hodin. Připraveny budou zabijačkové speciality, kolo štěstí, skákací hrad a vyjížďky koňským spřežením. Dnes v 15:30 se můžete těšit na dojezd Spanilé vyjížďky veteránů.

V Krnově se můžete připojit ke Společné podzimní cyklojízdě. Začíná ve 14 hodin před městským úřadem a cílem výpravy je Rychta v Úvalně.

Den čisté dopravy můžete zažít i jinde na Opavsku. Akce začne Ekozávodem v 10 hodin z Dolního náměstí v Opavě do Hradce nad Moravicí, kde bude odpoledne od 13 hodin doprovodný program pro celou rodinu, přehlídka elektroautomobilů či elektrokol.

Příborské Centrum tradičních technologií zve v sobotu na zajímavý program do refektáře piaristického kláštera. Nese název Od rákosu ke klarinetu a začíná v 8 hodin. Těšit se můžete na vyprávění a hudební ukázky v podání vynikajícího hudebníka a držitele ceny Anděl Mariana Friedla. Pořad se koná u příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví.

Čtěte také

Od sobotní deváté hodiny až do pondělní 13. hodiny můžete zavítat na Výstavu zahrádkářů, včelařů a kutilů v Kulturním domě v Bolaticích. Akci pořádá Český zahrádkářský svaz Bolatice ve spolupráci s obcí.

Zažít Nový Jičín jinak. Tak se jmenuje první ročník sousedského festivalu, na který můžete zavítat do parku u Žerotínského zámku. Akce se koná v rámci Evropské týdne mobility, je založena na dobrovolnících a má podpořit vzájemná setkávání lidí. Od 13 do 18 hodin se můžete těšit na vystoupení hudebních kapel, irské tance, jógu, workshopy nebo komentované procházky.

Na zahradě Flemmichovy vily v Krnově si můžete užít tradiční Burčákobraní. Nabídka vinařů z jihu Moravy se návštěvníkům představí už posedmé. Chybět nebude folklorní vystoupení. Akce začíná ve 13 hodin.

Burčák (ilustrační foto)

11. ročník závodu horských kole kolem přehrady Slezská Harta, to je pozvánka na Opavsko. Bike maraton začíná v 7:30 na koupališti Nová Pláň.

Pozvánka na celý víkend míří k řece Moravici, kde se chystá 16. ročník tradičního zamykání řeky. Vodáci sjezd začínají pod přehradní nádrží Kružberk v 8 hodin.

V Oticích pořádají v sobotu XII. Otické zelné slavnosti. Program začíná v 11 hodin a nabídne gastrozážitky, zábavu pro všechny věkové kategorie, výstavu zemědělských strojů i kulturní vystoupení, například valašského souboru Kosiska nebo Standy Hložka.

Na hrad Hukvaldy vás může přilákat akce nazvaná Hukvaldské ohně. Začíná v deset hodin. Těšit se můžete na ukázky světa středověku – kuchyně, řemesel, palných zbraní. Součástí programu jsou workshopy, třeba k rozdělávání ohně. A finále o půl deváté večer patří ohňové show.

Ostravská zoo láká na Den pro seniory. Tradiční akce nabízí lidem nad 60 let vstup zdarma a nabídne i speciální doprovodný program. Součástí je komentovaná prohlídka s průvodcem, prohlídky botanického zázemí i malý dárek.

Neděle

V rámci pohádkové neděle zve českotěšínské kulturní a společenské středisko Střelnice na pohádkové představení Káťa a Škubánek o dvou nerozlučných kamarádech a jejich napínavých dobrodružstvích. Divadlo D5 začíná hrát v 15 hodin.

Pokud máte chuť zavzpomínat si na největší šlágry vašeho mládí, pak byste měli zavítat do Kulturního domu K-Trio, kde se od 17 hodin koná akce s názvem „Od polky až k rokenrolu“. V rytmu klasických i modernějších tanců vám bude celý večer hrát Taneční a swingový orchestr Zdeňka Pukovce.

Městské muzeum Krnov zve na přednášku Po stopách Leopolda Bauera. Představí život a dílo jednoho z nejznámějších krnovských rodáků, architekta a designéra Leopolda Bauera. Přednáší Pavel Šopák ze Slezské univerzity v Opavě. Součástí akce je komentovaná prohlídka Chlupaczkovy vily a procházka Krnovem kolem dochovaných stavebních realizací Leopolda Bauera. Akce začíná v 15 hodin ve Flemmichově vile.

Do Krnova míří i další pozvánka, tentokrát na Závody kočárků, které startují v 15 hodin na dopravním hřišti při Středisku volného času Krnov. Závodí se ve stylu sportovní chůze a trasa nebude delší jak sto kroků. Akce se koná v rámci Evropského týdne mobility.

Kočárek, matka s kočárkem na procházce, ilustrační foto

Park Boženy Němcové v Karviné a čas devět hodin dopoledne. To jsou souřadnice pro závod POHO50, který zve běžce z řad široké veřejnosti do nejzajímavějších částí pohornické krajiny.

I neděle patří na mošnovském Letišti Leoše Janáčka Dnům NATO a Dnům vzdušných sil Armády České republiky. Těšit se můžete na přehlídku pozemní i vzdušné bojové techniky, v zásahu uvidíte i policejní jednotky. Nedělní program je přístupný od 9 do 16 hodin.

Do Kobeřic můžete zavítat na 23. Setkání chrámových sborů regionu Hlučínska. Nedělní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie začíná v 15 hodin.

S živou krajinou okolím Krnova, tak se jmenuje komentovaná procházka, na kterou se můžete vypravit na Krnovsko. Startuje u vlakové zastávky Krásné Loučky ve 14 hodin. Okružní trasa měří asi pět kilometrů.

Opavské Kupé zve na výstavu fotografií Jana Červinky nazvanou Hory. Z černobílých snímků na vás dýchne drsný svět velehor a expedičního horolezectví. Autor byl členem prvních národních expedic po druhé světové válce, na horu Mont Blanc vylezl ještě ve svých 76 letech. Výstava je k vidění do konce října.

Čtěte také

Na hrad Sovinec vás zláká víkendová akce s názvem Kašpárek na skalním hradě. Bavit vás budou šermíři, loutkové divadlo, historické tanečnice anebo sokolník. Vyzkoušíte si kovářské řemeslo nebo výrobu svíček.

V Orlové se od 9 hodin koná sraz auto moto veteránů. Čeká vás prohlídka historických vozidel, soutěže pro děti a dospělé a také okružní jízda městem Orlová do Doubravy.

Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku všechny srdečně zve na letošní Dny evropského dědictví. Od 10 do 17 hodin pro vás budou zdarma otevřeny stálé expozice a krátkodobá výstava 11. Beskydské trienále řezbářů.

Za uměním se můžete vydat do Galerie Moritz v bíloveckém zámku, kde právě probíhá výstava „Setkání v čase“. Jedná se o spojení čtyř umělců – Svobody, Bárty, Janovského a Montforta. Výstava je důkazem toho, že lidé z různých regionů, žánrů a výtvarných technologií dokáží spojit svůj talent v jeden kulturní zážitek pro širokou veřejnost.

Milovníci sladkého si přijdou na své v nákupním centru Géčko v Ostravě-Plesné, kde se právě koná festival sladkostí. Čeká vás tu plno cukroví, makronek, dortů, čokolády a dalších sladkých dobrot z celé České republiky. Součástí je doprovodný program pro děti i dospělé.

autoři: Petra Štrymplová , Renáta Václavíková , tif
Spustit audio

Související