Kopřivnice oslaví 100. výročí narození Emila Zátopka, odhalí jeho bronzovou sochu

14. září 2022 14:15

Město Kopřivnice na Novojičínsku tento týden oslaví 100. výročí narození svého rodáka, sportovce Emila Zátopka. V pátek v centru odhalí jeho bronzovou sochu. V sobotu se pak u jeho rodného domu uskuteční Zahradní slavnost u Zátopků, sdělila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

Pořízení díla z ateliéru akademického sochaře Jaroslava Brože přišlo na více než 1,5 milionu korun. Lidé mohli na sochu přispět ve veřejné sbírce, v níž se vybralo 126.335 korun. Slavnostního odhalení sochy se v pátek v 16:00 zúčastní hosté z řad olympioniků i zahraniční delegace z partnerských měst. Štefánikova ulice bude od 15:45 do 17:00 v úseku od vjezdu do areálu Tatry až po konec parkoviště před lékárnou Dr. Max uzavřena.

Emil Zátopek, který se narodil 19. září 1922, byl jedním z nejvýznamnějších sportovců české historie. Na olympijských hrách v Londýně a Helsinkách v letech 1948 a 1952 získal čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Trojnásobný vítěz ankety o nejlepšího sportovce světa byl v roce 1999 vyhlášen českým olympionikem století. Zemřel v listopadu 2000.

Jeho žena Dana se narodila ve stejný den jako on ve Fryštátu, nynější části Karviné. Olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952 zemřela předloni ve věku 97 let.

Lidé si během celého víkendu budou moci sochu prohlédnout a vyfotit, od pondělního dopoledne ale bude plocha v jejím okolí opět oplocena a bude tam pokračovat oprava centra. „Požadavek na umístění sochy na tomto místě jsme vznesli až v průběhu stavby nového centra. Dodavatelská firma nám vyšla vstříc, abychom mohli sochu odhalit u příležitosti výročí, ale bohužel nebylo reálné, aby se vše stihlo do poloviny září dokončit. Trvale zpřístupněna bude socha nejpozději v listopadu,“ uvedl vedoucí odboru rozvoje města Jiří Štěpán.

Zahradní slavnost u Zátopkova rodného domu v ulici 1. května 421 pořádají v sobotu od 14:00 jeho sousedé ze čtvrti Luhy. Její součástí budou hudební vystoupení a večerní promítání filmu Zátopek. „Lidové písničky a cimbál měli manželé Zátopkovi moc rádi, a proto nesmí na jejich slavnosti chybět. Stejně tak ani dobré občerstvení, které zdejší obyvatelé vlastnoručně připraví. Budeme rádi, když i ostatní příchozí přinesou něco dobrého na zub a uděláme si zahradní slavnost se vším všudy,“ uvedl za pořadatele Jaromír Naleraj. Doporučuje, aby si hosté přinesli vlastní deky či židličky, ale auta nechali doma.

Oslavy jejich výročí budou v Kopřivnici trvat až do pondělí. V sobotu se ještě uskuteční Běh dětí Kopřivnicí či Běh rodným krajem Emila Zátopka. V neděli se v kostele svatého Bartoloměje koná mše za manžele Zátopkovy a v pondělí se před Základní školou Emila Zátopka budou sázet pamětní stromy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související