Do babyboxu v Krnově někdo odložil novorozeného chlapečka, dostal jméno Václav

29. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Dnes krátce po půl osmé ráno někdo odložil do babyboxu u nemocnice v Krnově novorozeného chlapečka. Informoval o tom zakladatel projektu Ludvík Hess, který dal dítěti jméno Václav. V Krnově jde už o třetí odložené dítě během pětileté existence schránky.

„Zdravotníci z babyboxu vyjmuli zcela novorozeného chlapečka, navážili mu 2600 gramů a Šárka Tavandzi, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči, mi řekla, že je na pohled zdravý a do babyboxu byl odložen nahý, zabalený ve dvou dekách – modré a žluté," uvedl Hess.

Naposledy do krnovského babyboxu někdo odložil dítě letos 13. října, šlo o novorozenou holčičku. Letos lidé do babyboxů odložili 16 dětí, celkově už 162.

V celém Česku je 71 babyboxů. Jde v podstatě o novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

zdroj: ČTK
Spustit audio