Do nemocnic přicházejí první výpovědi, v Opavě končí 93 doktorů

28. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

Ředitelé nemocnic v Moravskoslezském kraji očekávají, od kolika lékařů dostanou v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme výpověď. Jasno bude na konci týdne. Advokátní kancelář, která doktory zastupuje, začala výpovědi v pondělí odesílat poštou.

Na severní Moravě a ve Slezsku by mělo jít celkem o stovky výpovědí, podpora výzvy je zde vysoká. Hrozí kvůli tomu zavírání oddělení i kolaps nemocnic.

Ve Slezské nemocnici v Opavě podalo výpověď 93 lékařů z celkových 150. Jak potvrdil ředitel Milan Cvek, krizový plán zatím nemocnice nemá. Upřesní ho začátkem ledna po domluvě se zřizovatelem. Jisté nicméně je, že zde od 1. března zruší objednávání operací.

"Nebudeme moci operovat, protože většina výpovědí je z operačních oddělení. Navíc budeme muset zavřít skoro všechna lůžková oddělení," posteskl si Cvek. "Budeme také řešit co s ostatním personálem, který nebude mít v důsledku toho co na práci."

Kritická situace hrozí i v Nemocnici Třinec, kde podalo výpověď šedesát ze sta doktorů. Ředitel nemocnice Zdeněk Jiříček nicméně doufá, že ke zhroucení zdravotní péče nedojde. Předpokládá totiž, že ministerstvo a odbory nakonec najdou kompromis.

"Věřím, že lékaři své výpovědi stáhnou zpět, jakmile se situace uklidní, a že nastoupí zpátky na svá místa. Jejich protest nechápu z toho pohledu, že by všichni chtěli odjet do Anglie nebo do Německa," uvedl Jiříček.

Ředitel novojičínské nemocnice Tomáš Nykel očekává kolem 40 výpovědí a chystá krizový plán. Především musí zajistit provoz komplexního onkologického centra.

"Pacienti jsou bráni téměř jako rukojmí," prohlásil Nykel. "Například boj s rakovinou je boj s časem a my si nemůžeme dovolit odkládat operace nádorů ani vyšetření. Nemocnice prostě musí fungovat."

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio