Do Ostravy se po roce vrací Shakespearovské slavnosti

17. červenec 2009

Shakespeare na hrad! To je heslo, kterým se v Ostravě řídí organizátoři Letních Shakespearovských slavností. První z šestnácti představení na Slezskoostravském hradě uvidí diváci dnes od půl deváté večer. S výjimkou tří dnů se na hradě hraje Shakespeare až do 4. srpna.

Letošní program nabízí divákům v několika reprízách čtyři tituly. "V podstatě jde o česko-slovenský projekt, takže uvidí dvě představení z pražské produkce, a to Veselé paničky windsorské a Bouři. Ze slovenské produkce to bude Sen noci svatojánské, kde ovšem také vystupují čeští herci. A v naší produkci to bude Komedie omylů s herci z ostravských divadel," říká jeden z organizátorů, herec Vladimír Polák.

Dnešní večer stejně jako tři následující patří komedii Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou v hlavní roli. Jednu z vedlejších postav hraje Jan Přeučil. "Já tam hraji kaprála Nyma, což je takový kumpán Falstaffa. A od těch základních situací se pak odráží celá hra. Je to role menšího charakteru, ale snažili jsme se je s režisérem Menzelem udělat velice plastické a výrazné a mám tam i jedno překvapení, které ovšem nebudu prozrazovat," řekl Přeučil.

Paní Brouzdalovou, spikleneckou přítelkyni paní Pažoutové v podání Simony Stašové hraje Eva Režnarová. Hraní v plenéru je podle ní výjimečné. "Toho diváka vlastně člověk musí více vtáhnout do děje. To znamená oční kontakt, více reagovat na smích a tak dále. Řekla bych, že diváci se stávají větší součástí představení než v divadle," dodává.

Letní shakespearovské slavnosti se letos až do 3. září konají na sedmi scénách: dvou v Praze a po jedné v Brně, Bratislavě, Ostravě, Košicích a nově ve Zvolenu. Divákům nabízejí celkem deset titulů. Další informace získají zájemci na internetové adrese www.shakespeare.cz.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu