Do pohádky Sůl nad zlato se vracejí trpaslíci. Dnes má premiéru v ostravském divadle

19. leden 2012

Že je Sůl nad zlato, potvrdí dnes večer premiéra známé pohádky v ostravském Divadle Jiřího Myrona. S hostující režisérkou Zojou Mikotovou se na inscenaci podílí taky výtvarník Jan Štěpánek a skladatel Zdeněk Kluka.

Pohádku pro divadlo upravil Jan Alda, ale finální podoba je dílem režisérky Zoji Mikotové. „Jan Alda to zveršoval dvakrát. Jednou jako prosté vyprávění a jednou jako divadelní hru. Kombinací obou textů a ještě nějakých svých doplňků vytvořila definitivní text,“ vysvětluje dramaturg Marek Pivovar.

Znáte-li pouze filmovou podobu pohádky, budete možná překvapeni přítomností trpaslíků. „Vracíme se k původnímu příběhu,“ upozorňuje Zoja Mikotová a dodává: „Jde o to, že je tam to věno v podobě solné jeskyně. U Boženy Němcové ti permoníčci vyjadřují to sepjetí se zemí. Důležité je, že ty síly země dávají to největší bohatství.“

A co je onou pohádkovou moralitou? „Samozřejmě ten základ, který je tam ‚po lopatě‘, že jsou mnohem cennější statky, než je zlato, lesk dvora, ale pak je to taky potrestaná pýcha,“ říká Marek Pivovar.

Zoja Mikotová připomíná, že jde taky o špatně kladené otázky. „Myslím, že dobrým dokladem je král, který by mohl trochu nechat své dcery dospět, ale on spěchá i špatně pak položí otázku ‚jak mě tedy máte rády?‘ Myslím, že to pak využil i pan Shakespeare, protože král Lear se taky takhle pošetile ptal,“ zamýšlí se režisérka.

Premiéra pohádky Sůl nad zlato začne v ostravském Divadle Jiřího Myrona dnes v 18 hodin a 30 minut.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu