Do začátku Colours of Ostrava zbývají hodiny, přípravy vrcholí

13. červenec 2011

Už jen hodiny zbývají do zahájení festivalu Colours of Ostrava. Největší hudební přehlídku v Česku čeká jubilejní desátý ročník, jehož největší hvězdou bude australský zpěvák Nick Cave. Festival nabídne celkem 150 vystoupení a poprvé se zde objeví více zahraničních než domácích kapel.

Festivalu každý rok předcházejí stavební práce. Vyrůstají koncertní pódia, oplocuje se areál a přes řeku Ostravici vzniká kvůli lepší cirkulaci diváků druhá lávka.

„První jsme museli udělat násypy na lávku, pak jsme položili panely, do roviny upravili terén. Pak se sešroubovaly jeřábovky a jeřábem položily lávky a nakonec se udělala výdřeva,“ popisuje složitý proces jeden z pracantů Vít Gavelčík, podle kterého konstrukce lávky trvá tři až čtyři dny.

Kapacita areálu se letos zhruba o 2000 míst zvětší. Vyprodáno před začátkem podle jednoho z organizátorů Jiřího Sedláka rozhodně nebude.

„My díky letos většímu areálu budeme mít vstupenky k dispozici i na místě, budou k dispozici čtyřdenní i jednodenní. Zájem je velký, je přibližně stejný jako loni, nikdo se ale nemusí bát, že když dorazí do Ostravy a bude si chtít na místě koupit vstupenku, že by ji nedostal,“ ujišťuje Sedlák.

Festival i tak přiláká desetitisíce návštěvníků, a proto je v permanenci policie. Podle ostravské komisařky Gabriely Holčákové bude v ulicích více policistů než obvykle. Lidé by však podle ní měli být, hlavně kvůli kapsářům, obezřetní.

„Aby sebou návštěvníci přímo na místo nebrali větší množství peněz, aby platební karty nebyly opatřeny PIN kódy, aby nezůstaly peněženky na povrchu kabelek bez povšimnutí,“ vyjmenovává komisařka.

Stejně tak by motoristé neměli nechávat věci v autech, kde jsou pro zloděje doslova na dosah ruky.

autor: Michal Kliment
Spustit audio

Více z pořadu