Dobrovolníci jsou pro osamělé seniory velmi důležití

1. duben 2016
Dobré odpoledne

Věnovat každý týden trochu času jinému člověku, to je posláním dobrovolnictví. Zejména senioři jsou vděční za drobnou pomoc, doprovod k lékaři anebo i chvilku společné přítomnosti u nich doma. Na další informace jsme se ptali koordinátorky dobrovolnictví humanitární organizace ADRA v Ostravě Zuzany Kuperové.

Jak se vám dobrovolnictví právě ve vztahu k seniorům osvědčilo, jaké máte zkušenosti?

Zkušenosti máme, myslím si, velké. V Ostravě fungujeme osmým rokem a začínali jsme i s těmi seniorskými programy. V tuto chvíli máme dvanáct domovů pro seniory, kam vysíláme dobrovolníky. Loni jsme vyslali dobrovolníky k 40 seniorům, kteří žijí ještě v domácnostech, ale cítí se osamělí a potřebují společníka a doprovod třeba k lékaři.

Jaké jsou tedy hlavní důvody, kdy senioři potřebují pomoci, nebo pouhou přítomnost druhého člověka?

Já bych řekla, že právě ta samota. Asi to osamění na konci života, kdy skončí v nějakém tom zařízení a rodina nemá tolik času seniora navštěvovat. Dobrovolník mu tak zprostředkovává něco lidského, vztah.

Když zůstaneme u seniorů, kteří ještě bydlí ve své domácnosti, s čím jim dobrovolníci často pomáhají?


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Zase to primárně bývá o té samotě a izolovanosti. Často jsou to lidé ještě izolovanější než v domovech pro seniory, protože právě kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu se třeba za celý den nedostanou ven. A služby jim například oběd předají jen ve dveřích.

Dobrovolníci mohou pomoci nejen tím, že dělají společníka, ale taky toho seniora vyvedou na procházku. On už si sám netroufne, bojí se, že by spadl a podobně, takže dobrovolník může dodat odvahu, podporu, může seniora doprovodit k lékaři, do lékárny, na nákup.


Další podrobnosti k tématu se dozvíte v audio záznamu rozhovoru s koordinátorkou dobrovolnictví humanitární organizace ADRA v Ostravě Zuzanou Kuperovou – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

autor: čan
Spustit audio