Dobrovolníci z centra ADRA pomáhají uprchlíkům na nádraží v Bohumíně

31. březen 2022

Nádraží v Bohumíně je pro válečné uprchlíky z Ukrajiny často první zastávkou v Česku. Někteří tady zůstanou, jiní pokračují dále do Prahy, Vídně, nebo do Německa. Zorientovat se na místě jim pomáhají také dobrovolníci z havířovského dobrovolnického centra ADRA.

S koordinátorkou dobrovolníků Veronikou Šutovou stojíme v čekárně bohumínského nádraží. Pro většinu lidí utíkajících před válkou je to pouze přestupní stanice. Někteří ale zůstávají.

Třeba paní Anastasia přijela s malou dcerkou  z Ivano-Frankivska. V Bohumíně získala ubytování a teď se chystá do Krajského asistenčního centra v Ostravě. Pokud bude mít možnost, chce tady pracovat. Když se situace zlepší, chce se co nejdříve vrátit zpět na Ukrajinu. Má tam syna i manžela.

Čtěte také

Kromě ní v čekárně už nikdo není. Jedna rodina, která přijela stejným vlakem, po pár minutách přesedla na vlak do Bratislavy. Jak říká Veronika Šutová, nejvíce lidí přijíždí v noci. „Ty nejpotřebnější časy, kdy tady dobrovolníci docházejí a kdy je jich potřeba, jsou hlavně po půlnoci mezi půl jednou a čtvrtou hodinou ranní,“ dodává Šutová.

Podle zástupce ředitele Městské policie Bohumín Petra Vachtaříka přijíždí oproti minulým týdnům výrazně méně lidí. „V předminulém týdnu nám tady najíždělo v noci 350 až 500 uprchlíků a v tomto týdnu už se to snížilo v počtu v průměru na nějakých 200. Většina z nich pokračuje dál – největší počty asi na Vídeň, potom na Prahu. Co se týče Ostravy, tam najíždí kolem 20 osob denně,“ upřesňuje Vachtařík.

Adře chybí hlavně dobrovolníci, kteří se domluví ukrajinsky nebo rusky. Je jich teď asi deset a nemůžou být vždy na místě. „Snažíme si pomáhat, jak to jde. Když je tady dobrovolník, který rozumí, je to velká výhoda, jinak využíváme různé aplikace na překlad,“ říká Veronika Šutová.

Na nádraží v Bohumíně střídá necelých 200 dobrovolníků. Všichni ve svém volném čase, jak jim to dovolí jejich zaměstnání.

Spustit audio

Související