Dobrovolnictví je zkušeností k nezaplacení, pomůže při hledání práce

21. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Chcete získat zkušenosti, naučit se jazyk a zvýšit své šance na trhu práce? Staňte se dobrovolníkem. Vzkazují to koordinátoři mezinárodního dobrovolnického hnutí při Slezské diakonii. V těchto dnech pořádají v Řece u Třince setkání dobrovolníků z 24 evropských a středomořských zemí.

"Dobrovolník získá hlavně zkušenosti z žití v zahraničí, v jiném, cizím prostředí. Ty zkušenosti mu potom pomohou při uplatnění doma, třeba při hledání zaměstnání," říká koordinátor služby Hynek Raška.

Jeho kolegyně Jana Adameová dodává, že Slezská diakonie program zahájila v listopadu loňského roku a už teď má konkrétní výsledky. "Tento rok se Slezské diakonie podařilo vyhrát dva projekty a od listopadu by měli do zařízení v Krnově přijít dva dobrovolníci z Izraele. V září přijde jeden dobrovolník z Dánska a jedna dívka ze Slovenska."

Logo

Zástupce organizací, které vysílají a přijímají dobrovolníky ze zahraničí, pozvali do Řeky proto, aby si vyměnili zkušenosti a taky vymysleli nové společné programy. Jana Adameová říká, že západoevropské státy mají s vysíláním pracovníků do zahraničí hodně zkušeností. Naopak v arabských zemích si lidé pomáhají uvnitř komunity. "Tam je velmi silný základ dobrovolnictví, ale ve smyslu rozvoje komunity, kde pomáhá soused sousedovi - takzvaný princip solidarity. Jejich mentalita a situace, která je v porovnání s našimi zeměmi o něco chudší, je odkázaná na dobrovolnické příspěvky."

Mezen Džavari přijel z Palestiny. Pracuje v organizaci, která už osm let spolupracuje s dobrovolníky. "Pro zahraniční dobrovolníky máme hodně projektů. Nejčastěji pomáhají postiženým a starým lidem nebo uprchlíkům. Já osobně jsem pracoval jako dobrovolník doma v Palestině, každý rok jsem pomáhal farmářům při sběru oliv."

V Izraeli se toto hnutí teprve rozvíjí, říká Aron. "Naším cílem je hlavně zvýšit počet mladých dobrovolníků v Izraeli, kteří pomáhají s rozvojem občanské společnosti. Chceme taky vzdělávat mladé lidi, aby věděli, jako pomáhat jiným, a jednou, až dospějí, budou vzdělávat zase své děti. Vznikne tak lepší společnost lidí, kteří se starají."

Logo

Dobrovolníci, kteří na misi vyjíždějí s akreditovanou organizací, mají zajištěné ubytování, stravu, kapesné a další vzdělávání. Dostat se do jiné země ale nemusí být vždy jednoduché, říká Radek Jiránek z ministerstva vnitra. Zvláště pokud platí vízová povinnost. "Vízová povinnost se nedá nijak obejít. To znamená, že cizinec musí v zemi svého původu zažádat na naší ambasádě o vízum, ale chce-li pracovat u nás v akreditovaném režimu, má podepsanou smlouvu nebo návrh smlouvy s českou vysílající organizací, která mu nahrazuje určité věci, které by jinak musel dokládat sám."

Jana Adameová ze Slezské diakonie potvrdila, že zájem o dobrovolnickou službu doma i v zahraničí roste. Ke zkušenostem přihlížejí i někteří zaměstnavatelé, podobně, jako je tomu například ve Spojených státech, odkud přijel Gregory. "Dobrovolnictví je velmi užitečné pro společnost, pro individuální růst a taky mezikulturní vztahy, zvláště když jako dobrovolník působíte v zahraničí. V Americe a Británii to i zaměstnavatelé vnímají jako přínos a raději si vybírají zaměstnance, kteří už jako dobrovolníci pracovali."

Pracoval jako dobrovolník v mnoha organizacích ve Spojených státech, pomáhal i lidem nemocným AIDS v Africe. Jak sám říká, je to zkušenost k nezaplacení.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio