Dobrůtky

25. březen 2014

Magazín o vaření, o jídle a o pochutinách, které mají pohladit naši duši i žaludek. Každou sobotu vařili, pekli, smažili, ale také míchali a připravovali různé nápoje nejrůznější osobnosti či profesionální kuchaři ze severní Moravy a Slezska.

Kulinářský pořad představoval nejen speciality z regionální kuchyně ale i zajímavé počiny v oblasti gastronomie. Severní Morava a Slezsko je typická tím, že se v ní setkávají vlivy hned několika různých národností a tento fakt se promítá i do zdejší gastronomie. Proto ani v magazínu Dobrůtky nechyběly speciality a zajímavosti z kuchyně slezské, polské, slovenské nebo třeba řecké.

Připravovaly a uváděly: Ivana Šuláková, Naďa Čvančarová


Historie pořadu:
Pořad Dobrůtky jsme vysílali od začátku roku 2006. Tehdy nahradil jiný gastronomický pořad, a to Pochoutky, který vyráběli a stále ještě vyrábějí naši pražští kolegové Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal z Českého rozhlasu Region.

U zrodu Dobrůtek stály Ivana Šuláková a Dagmar Misařová. Ta pořad připravovala do začátku června 2010, kdy ji vystřídaly Naďa Čvančarová a na čas také Jana Hovjacká. Několik dílů natočila v závěru roku 2010 i Dominika Rojtová.

Na konci února 2010 dostal úspěšný magazín také svou internetovou podobu. Na stránce Dobrůtek najdete jednotlivé díly pořadu, včetně receptů a fotografií pořízených během natáčení.

Dobrůtky jsme vysílali až do konce roku 2013, pak se v souvislosti se změnami v programu všech regionálních stanic Českého rozhlasu na ostravské rozhlasové vlny vrátily výše zmíněné Pochoutky.

Odvysílané pořady (od května 2008) si můžete rovněž poslechnout v iRadiu.
Recepty, postup přípravy jednotlivých pokrmů, fotografie a také zvukové záznamy (od 20. února 2010) najdete na webové stránce Dobrůtek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?