Dobrůtky

1. leden 2011

Silvestrovské oslavy a příchod Nového roku je obdobím, kdy častěji než obvykle saháme po různých dobrotách k jídlu i pití. Pro nás, Čechy, Moravany a Slezany je typické, že v hitparádě alkoholických i nealko nápojů vládne nejvyšším příčkách už mnoho let pivo. Přitom je ale mezi námi skutečně jen málo těch, kteří přesně vědí, jak se má čepovat, podávat, skladovat i konzumovat. Dodržení poměrně přísných podmínek je totiž přímo závislé na tom, jak nám nakonec pivo chutná. Chcete li se dozvědět více, nezapomeňte poslouchat naše novoroční Dobrůtky, které startují jako vždy - hodinu před sobotním polednem!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.