Domov pro léčbu dětských narkomanů končí

7. září 2005

Léčba dětských narkomanů v Suchých Lazcích končí. Charita Opava už kvůli nedostatku peněz nemůže provozovat domov Agapé, kde se léčily dvanácti- až patnáctileté děti závislé na drogách. Poslední klient odešel v pátek.

Charita Opava otevřela domov Agapé před třemi lety. Sehnala objekt, zajistila vyučování, překonala nedůvěru lidí v obci a přijala první klienty. Vloni poprvé nedostala dotace od rady vlády pro drogovou politiku, která stála u zrodu domova. Teď bude muset zařízení, kterým prošlo na padesát mladistvých narkomanů, zavřít.

"Máme nějakou myšlenku, na kterou jsme nebyli schopni sehnat dostatečné množství peněz. A jakékoli jiné varianty by té myšlence ubraly," říká ředitel charity Jan Hanuš.

Domov Agapé

Provoz domova skončil letos na jaře. Charitě se ale podařilo získat peníze od sponzorů a v létě mohla znovu přijímat zaměstnance. Ti teď dostali výpověď. Ředitel charity potvrdil, že se nebrání myšlence na znovuotevření domova Agapé. Rozhodně to ale nebude příští rok.

"Jestli přespříští rok bude otevřen, to by asi záleželo na zázraku. Jeden už se stal, že jsme dostali od dárců a sponzorů přes milion korun na fungování v tomto roce. Já si dávám jakési podmínky zázraků, ale ten zázrak by musel být takový, že by tady musela být síla, která řekne - ano, chceme takovéto zařízení s takovými podmínkami," dodává Hanuš.

Zařízení v Suchých Lazcích bylo jediné svého druhu v České republice. Charita se nechala inspirovat podobnou komunitou v Polsku. Tam měli s léčbou dětí závislých na drogách výborné zkušenosti.

"Ne všichni projdou celý pobyt. Obecně je závislost taková, že ne všichni vydrží hned napoprvé, takže jsme měli opakované pobyty. Ale určitě je u těch dětí vidět nějaký pokrok a hlavně pokrok v komunikaci s rodinou, která je většinou v pozadí celého toho problému," řekla vedoucí domu Renata Hoffmanová. Sd2

Klienti měli v domově pevný řád se spoustou povinností, přesto denní program vypadal jinak než v ústavní výchově. Lidé z projektu pomoci drogově závislým dětem zůstanou v domově do konce listopadu. Potom ho charita zakonzervuje.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu