Družstvo stižené BSE pomalu doplňuje stádo krav

4. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Zemědělské družstvo v Neplachovicích na Opavsku se pomalu vzpamatovává ze šoku, který mu nedávno způsobil výskyt takzvané nemoci šílených krav. Zároveň s nucenými preventivními porážkami krav družstvo zahájilo doplňování stáda do původního počtu. Dostalo už i první peníze od státu a pojišťovny na náhradu škod.

Nucené porážky, které se provádějí ve speciálním Asanačním ústavu v Žichlínku ve východních Čechách, začaly koncem června. Celkem postihnou bezmála 200 dojnic, což je asi třetina tamního chovu.

"Máme odporážených jednapadesát krav a jednoho býčka, zbytek necháme odporážet koncem srpna," upřesnil ředitel neplachovického družstva Břetislav Hrbáč.

krávy

Ředitel Krajské veterinární správy Jaromír Polášek vysvětlil, že na porážky je čas až do poloviny září. A protože onemocnění BSE není infekční, není třeba spěchat. Proto se zatím zlikvidovala jen čtvrtina plánovaného počtu dojnic.

"Porazily se jenom ty, které byly březí, ty plemenice. To proto, aby nebyly třeba za měsíc ve vysokém stadiu březosti - tedy s ohledem na takovou etickou stránku. Teď se čeká dál, až se některé plemenice otelí. Potom půjdou na porážku," řekl Polášek.

Družstvo počítá s finančními náhradami za vzniklé škody. Zálohy už do Neplachovic dorazily. Poslala je pojišťovna a Ministerstvo zemědělství. "Oni dodají veškeré podklady, my to tady uzavřeme, vyčíslíme. Pokud oni s tím souhlasí, pošleme to na ministerstvo financí a to pak tu sumu pošle podniku. V případě větších událostí je možno vyplatit zálohu, která se pak samozřejmě odečte," vysvětlil Jiří Felčárek z tiskového odboru ministerstva zemědělství.

Finanční zálohy jsou pro družstvo vítanou pomocí při nákupu nových krav. Doplnění stáda do původního počtu by mělo skončit ještě tento měsíc, doufá ředitel družstva Břetislav Hrbáč.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio