Ekonomická krize zřejmě zvyšuje i kriminalitu

10. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Ostravští policisté mají obavy, že ekonomická krize výrazně zvýší kriminalitu v krajském městě. Lidé, kteří přišli o práci, si často berou nevýhodné půjčky s vysokými úroky a dostávají se do dluhové pasti. Své potíže pak mohou i dosud slušní lidé řešit zločinem. Dokládá to i poslední případ, kdy kriminalisté zatkli trojici lupičů, mezi kterými byla dosud netrestaná prodavačka.

Zastavárna v centru Ostravy byla pro trojici lupičů poslední zastávkou na jejich zločinecké dráze. Provozovna je chráněna mřížemi a dobře jištěna, takže odešli s prázdnou. Dvaadvacetileté Haně Macháčkové, která tam pracuje, ale nahnali pořádný strach.

"Byl to nepříjemný pocit. Přišli, zazvonili, na hlavách měli kukly, mířili na mne pistolí. Utekla jsem dozadu, měla jsem strach," popisuje Macháčková.

Lupiči přepadli několik heren a benzínek. Používali kukly a své oběti ohrožovali zbraní. To byla ale maketa.

Případ je výjimečný tím, že mezi zločinci byla i žena. Čtyřiatřicetiletá vdaná prodavačka, která se stará o čtyřletou dcerku. Má obrovské dluhy, protože si vzala celkem sedm půjček s vysokými úroky. A jeden dluh splácela druhým.

"U loupežných přepadení se zbraní jsem se ještě nesetkal s tím, že by mezi pachateli figurovala žena. Dá se říci něžné stvoření. Ráno jde do práce, pak se věnuje svému dítěti a manželovi, který pracoval téměř neustále," vysvětluje kriminalista Radim Bena.

Šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta připouští, že takových případů, kdy se dosud slušný netrestaný člověk kvůli dluhové pasti vydá na dráhu zločinu, může přibývat.

"Může dojít k zvýšení trestné činnosti tohoto charakteru. Tento trojlístek je příkladem toho, že zadlužování vede k tomu, že lidé začnou páchat trestnou činnost," upozorňuje kriminalista.

Trojici lupičů nakonec zatkla zásahová jednotka. Šéfa bandy odvezli policisté rovnou do vězení, kde si odpykává trest za jiné zločiny. Jeho dva komplicové skončili ve vazbě.

autor: ada
Spustit audio