Film o Nošovicích měl regionální premiéru

7. prosinec 2010

Lidé v Moravskoslezském kraji mohli poprvé vidět kontroverzní dokument Vše pro dobro světa a Nošovic. Snímek pojednávající o firmě Hyundai, i o pracovních poměrech v ní, měl svou regionální premiéru ve frýdekomísteckém kině Vlast.

Na projekci dorazil i režisér Vít Klusák. "Myslím si, že hlavním tématem filmu je lhostejnost. Ale není to jenom lhostejnost Nošovjanů, ale je to i lhostejnost hyundaistů a je to i lhostejnost českých politiků," soudí dokumentarista, který spolu s Filipem Remundou slavil úspěchy s filmy Český sen a Český mír.

Na premiéře nechyběl ani Ondřej Franek, který se jako první postavil proti praktikám v továrně. A musel z ní odejít. "Při sledování filmu se mi oživila atmosféra toho útlaku, který tam probíhal. Je to už asi rok a půl, co jsem tam skončil," připomíná Franek.

Zdali se od té doby změnily podmínky v nošovické automobilce, na to se názory zaměstnanců různí.

V kině Vlast sledovalo projekci 120 lidí. Právo první recenze pro náš mikrofon měla jedna z divaček, Zdeňka Kuncová z Frýdku-Místku. "Jsem ráda, že se tady otevřelo tohle téma. Jenom mě mrzí, že ti lidé v Nošovicích byli podle mě dost pasivní, což lidé v tomhle kraji asi jsou."

Film, který má oficiální premiéru v únoru příštího roku, objede v tomto týdnu další města v Moravskoslezském kraji. Diváci jej mohou zhlédnout také v Karviné, Ostravě nebo v Českém Těšíně.

autor: Michal Kliment
Spustit audio

Více z pořadu