Firma chce odškodnění za poškození dobrého jména

12. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Odškodnění za poškození dobrého jména bude požadovat společnost RD Rýmařov. Bývalá zaměstnankyně podala na firmu v minulém týdnu návrh na insolvenční řízení. Touto formou se domáhala vyplacení údajné dlužné částky na provizích. Krajský soud ale návrh odmítl pro nedostatky v podání.

Důvody odmítnutí návrhu na řízení vysvětluje mluvčí Krajského soudu v Ostravě Barbara Plchotová: "Návrh na zahájení insolvenčního řízení proti společnosti RD Rýmařov byl odmítnut, protože nesplňoval zákonem předepsané předpoklady."

Společnost RD Rýmařov teď počítá ztráty způsobené poškozením dobrého jména a budou požadovat náhradu. "Začíná probíhat vyčíslování škody a náš právní zástupce zpracovává materiál, na základě kterého s největší pravděpodobností zahájíme vymáhání škody a poškození dobrého jména společnosti," potvrzuje jednatel firmy František Příkaský.

Svůj vliv na vývoj případu může mít i snadný přístup občanů a médií k justičním informacím přes internet. "Ten případ je možná taková vlaštovka, ale velmi nepříjemná, ze které bychom se měli poučit. Je vidět, že informace, které jsou dostupné tisku a ten tisk je využije řekněme v dobré víře, může touto interpretací zanést mezi zákazníky a občany vlastně mylnou informaci, která neskutečným způsobem může poškodit právě tu firmu," míní Pavel Bartoš z Krajské hospodářské komory.

Další postup společnosti z hlediska odškodnění se bude odvíjet od vyčíslené škody. Ať už přímých nákladů, tak nemožnosti realizovat předjednané zakázky.

autor: Petr Havránek
Spustit audio