Firma zablokovala proces kvůli povodňovým škodám

27. květen 2009

Ostravská soudkyně, která řeší spor ohledně povodňových škod z roku 1997, čelí nařčení z podjatosti. Plánované přelíčení se proto nekonalo. Námitku proti soudkyni podalo Povodí Odry, které čelí mnohamiliardové žalobě za škody způsobené v areálů někdejšího podniku Ostramo Vlček.

Ostravská soudkyně Věra Skařupová vynesla koncem roku 2006 průlomový verdikt. Povodí Odry musí platit za škody způsobené záplavami. "Bylo to prvé rozhodnutí, kdy v tomto státě někdo zavázal k odpovědnosti v souvislosti s povodněmi," řekla.

Tímto rozhodnutím ale soudní tahanice neskončily. Vodohospodáři se odvolali a nadřízený soud nařídil tomu okresnímu, aby případ znovu řešil. To se mělo stát v úterý, ale dveře jednací síně zůstaly zavřené. Povodí Odry namítá, že soudkyně je podjatá.

"Dokud o této námitce nebude pravomocně rozhodnuto, nemůže Okresní soud v Ostravě v jednání pokračovat," vysvětlil mluvčí Okresního soudu v Ostravě Igor Krajdl.

Podle prvního verdiktu totiž vodohospodáři postavili špatné hráze a proto velká voda zalila areál firmy Ostramo Vlček. To ale náměstek Povodí Odry Petr Březina odmítá.

"Myslíme si, že je to naprosto nelegitimní nárok, protože povodeň byla jeden a půl krát větší, než co mohly hráze převézt. Tím pádem nemůžeme odpovídat za škody, protože ta stavba nebyla připravena na tak velkou povodeň," vysvětlil Březina.

Od počátku soudního procesu se ale mnoho podstatných věcí změnilo. Nejdřív podala žalobu firma Transkorekta. Když u prvního procesu uspěla, okamžitě pohledávku prodala neznámé kyperské společnosti. Časem se změnila i žalovaná částka. Z původní miliardy je už miliard osm.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu