Firmy v potížích kvůli Liberty mohou žádat FS o úlevy, zatím se jich hlásí sedm

13. únor 2024 05:09

Firmy, které dodávají hutní společnosti Liberty Ostrava a kvůli jejím problémům se samy dostaly do potíží, mohou požádat o pomoc Finanční správu (FS). Mohou se obrátit na speciální telefonní linky, FS rovněž vydala leták s radami pro postižené podniky. Na Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj se zatím obrátilo sedm firem, které požádaly o nějakou úlevu, protože se kvůli situaci v Liberty dostaly do potíží. ČTK to řekla mluvčí úřadu Petra Homolová.

„Firmy mohou požádat například o splátkování nebo posečkání daně a je celá řada dalších možností. V kraji máme šest firem, které požádaly právě většinou o posečkání daně plus jednu firmu, která ještě požádala o prominutí úroků. V důvodech uvedly, že se dostaly do potíží vlivem situace v Liberty Ostrava,“ řekla Homolová.

Čtěte také

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Její dodavatel Tameh Czech jí odpojil energie. Většina provozů hutě stojí a většina zaměstnanců od loňského 22. prosince nechodí do práce.

Firmy, které jsou situací Liberty postiženy, mohou požádat o posečkání s úhradou daně či rozložení úhrady na splátky, o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů, a tím zároveň prodloužení lhůty pro úhradu této daně, nebo například o stanovení nižších záloh, popřípadě o povolení výjimky z povinnosti daň zálohovat. Podrobné informace najdou zájemci na internetových stránkách úřadu. Na rady FS upozornila MF Dnes.

Zástupci firem mohou rovněž zavolat na speciální telefonní linky. V Moravskoslezském kraji je to linka 778 785 012 a v Olomouckém kraji 585 541 241. Telefonní linku pro takové případy má i Specializovaný finanční úřad: 220 364 740.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související