Firmy zaměstnávají Ukrajince, kteří pomáhají shánět další ukrajinské pracovníky

7. červen 2022

Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců nutí firmy vymýšlet nové způsoby, jak tento problém vyřešit. Na Ostravsku proto přibývá firem, které vsadily na pracovní sílu z Ukrajiny a v tom jim pomáhají samotní Ukrajinci. Třeba slečna Irina. Utekla před válkou ze Lvova a teď má novou práci. Stala se z ní personální manažerka.

První telefonát s možným novým zaměstnancem. Irina je hledá na všech dostupných sociálních sítích v Česku i na Ukrajině. S mnoha dalšími si píše. Nabízí volná místa ve skupině 10 průmyslových firem BR Group.

Irina pracovala ve Lvově také hlavně u počítače. Jako manažerka v hotelu a v koncertním sále. Je vděčná, že tady v Ostravě může dělat něco podobného. „Mám fajn kolegy, jsou na mě hodní. V Ostravě se mi moc líbí,“ říká.

Její pomoc je velká, protože se zájemci mluví přímo jejich jazykem a může překládat, pracuje v ukrajinštině, češtině, angličtině a ruštině. „Řekl bych, že ty pozice například šičky, manipulanty ve výrobě díky tomu dokážeme lépe pokrýt,“ potvrdil výkonný ředitel skupiny BR Group Petr Mitura.

Až 150 Ukrajinců už v těchto firmách práci má, chybí teď hlavně odbornější profese. „Když to vezmu se svářeči, seřizovači a elektrikáři, tak určitě jsou to vyšší desítky pozic, které inzerujeme,“ dodává Mitura.

A to je výzva právě pro Irinu. Ještě neví, co s ní bude dál, až válka skončí. Doma ve Lvově byla zatím dvakrát. Pokaždé ale přijela zpátky.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související