Frenštát a Trojanovice investují miliony do oživení kdysi slavných Horeček

5. červen 2016

Luxusní hotely nebo ubytovny a procesí lidí každý víkend. Tak to kdysi vypadalo v oblasti Horeček, která leží na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic. Zašlou slávu teď chtějí radnice obou obcí obnovit. Investovaly už zhruba dvacet milionů korun. A vypadá to, že lidé se tam začínají vracet.

Z auta na parkovišti vystupuje manželský pár a rozhlíží se okolo. „Jsme kousek odtud na dovolené, tak jsme se na vlastní oči přijeli podívat, jak to tady vypadá,“ říká pan Petr. „Manžela jsem víceméně zlanařila, protože má člověk poznat svůj kraj,“ dodává paní Eva.

Na zvon zvoničky proti dolům zazvonit nelze, provaz tady chybí. Drobná dřevěná stavba symbolizuje odpor místních lidí proti těžbě, ale také začátek obnovy této dříve vyhlášené oblasti.

„Ať vezmeme amfiteátr, ať vezmeme projekt Beskydské nebe a vůbec vše, co s tím souvisí na té hranici, která směřuje na Javorník, na Radhošť – takže se k tomu zase vrací ten život a to si myslím, že je vlastně jeden z cílů celého projektu,“ hodnotí dosavadní stav Horeček frenštátská starostka Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy).

Její město a vedlejší Trojanovice tady ze společného fondu každý rok investují téměř milion korun.

Stezka v korunách stromů

Architektem obnovy Horeček je Kamil Mrva. Ten popisuje další plány v okolí nedávno otevřené restaurace Rekovice. Tu za vlastních 12 milionů opravila a provozuje obec Trojanovice.

„Les s možností jeho nasvětlení, případně do budoucna bydlení v korunách stromů, protože bychom rádi rozšířili kapacitu ubytování. Počítáme s tím, že se to tady stane opravdu kultovním místem,“ plánuje architekt.

Skokanský můstek

Z šestnácti bodů architektonické studie je v oblasti Horeček hotová asi třetina. „Myslím si, že má opravdu obrovský potenciál. Až se nám podaří obnovit skokanské můstky, Vlčinu, nebo budovy Pantáty. Všechno postupnými kroky,“ říká starosta Trojanovic Jiří Novotný (Naše Beskydy).

Věří, že úspěch Horeček přesvědčí i soukromé majitele opuštěných hotelů k opravám. A že vydrží i symbióza Frenštátu a Trojanovic, kterou symbolizují třeba skokanské můstky. Sportovci tu totiž z katastru Trojanovic skáčou do Frenštátu.

Obnovený letní amfiteátr
autor: Michal Polášek
Spustit audio