Frýdek-Místek připravuje změny na průtahu městem

1. říjen 2019 14:56

Ve Frýdku-Místku už se začínají připravovat na dobu po dostavbě obchvatu. Teď totiž centrum města rozetíná čtyřproudá silnice, po které projede až 50 tisíc aut denně. Velká část z nich by se měla přesunout právě na budovaný obchvat. Město už plánuje, jak průtah a jeho okolí přestavět, aby se rozdělené město znovu propojilo.

Marie Hermanová popisuje, jak si musí kvůli průtahu zacházet. Je to bariéra při pohybu lidí městem. Podle pana Ivana je nejhorší spousta prachu z aut a také neustálý hluk.

Průtah městem je přetížený hlavně od doby, kdy v nedalekých Nošovicích zahájila výrobu automobilka Hyundai a ve městě přibyly další kamiony. Za tři roky, až bude dostavěný obchvat, by měly z centra města zmizet. Je to i šance, jak průtah městem změnit.

„Hlavní architekt města připravuje různé návrhy, jakým způsobem by měla proběhnout rekultivace té cesty. Cesta není města, to znamená, že nás čeká ještě dlouhý boj, abychom ji získali ze státního majetku,“ říká primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Variant, jak území využít, je více. Měly by být na úkor aut. „Například se ze čtyř pruhů udělají dva, přidá se zeleně, případně parkovací místa. Ale to bude otázka na architekty a projektanty, co všechno nám dovolí,“ dodává Pobucký.

Jak moc se městu podaří prostor zpřístupnit lidem, se teprve uvidí. Obyvatelé u průtahu už se ale nemůžou dočkat. „Ten ruch je hrozný, nepůsobí to dobře,“ dodává zdejší obyvatelka, paní Marie.

autor: iha
Spustit audio

Související