Frýdek-Místek zakázal parkování dodávek na dalším sídlišti ve městě

1. červen 2022

Ve Frýdku-Místku zpřísnili parkování pro řidiče dodávek. Už nebudou moct stát přes noc na jednom z největších sídlišť ve městě, a to Anenská. Obyvatelé tam mají problémy najít volné místo pro auta. Město tam současně sníží nejvyšší povolenou rychlost na třicet kilometrů v hodině.

Pan Josef před jedním z panelových domů popisuje, že s dodávkami je tu problém a nejen kvůli tomu, že zabírají parkovací místa. „Když člověk vyjíždí, má strach, že se srazí s jiným autem, protože není přes ně vidět,“ říká. A vítá i snížení rychlosti. Po sídlišti totiž doprovází handicapovaného bratra na vozíku a občas se necítí bezpečně.

Podobný názor mají i další obyvatelky této lokality, které jsou tu na hřišti s dětmi. „Kolem školy jezdí rychle. Už se mi i stalo, že v jednom pruhu předjíždí před školou auto,“ dodává jedna z maminek.

Zklidnění dopravy má přinést právě snížení rychlosti uvnitř sídliště na 30 kilometrů v hodině. „Zóna třicet je celoevropský trend, na který my jen opožděně naskakujeme. Zvyšuje to bezpečnost, pomáhá plynulosti dopravy. Zavádí se to v místech, kde je zvýšený pohyb chodců – máme tam školku, školu, centrum aktivních seniorů,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Leonard Varga (Piráti) s tím, že současně se snížením rychlosti začne platit v této lokalitě i zákaz parkování vozidel nad 2,5 tuny.

„Ten veřejný prostor není zadarmo, může si ho každý uzurpovat podle toho, kolik zrovna dodávek má, a kdybychom to neregulovali, tak můžeme dospět taky k tomu, že tam někdo bude mít patnáct dodávek zaparkovaných vedle sebe a občané nezaparkují,“ dodává Varga.

Podobné pravidlo už platí na jiném sídlišti, a to Růžový pahorek. A osvědčilo se. „Lidé to nařízení dodržují, přestože se v různých diskuzích třeba na sociálních sítích objevovalo mnoho posměšných komentářů, ale dodávky tam prostě neparkují,“ říká.

Nová vyhláška už je na úřední desce, v platnost vejde příští týden.

Spustit audio

Související