Frýdlantu v Čechách pomůže Frýdlant nad Ostravicí

Frýdlant nad Ostravicí pomůže Frýdlantu v Čechách. Do města zasaženého ničivou povodní dnes ráno vyrážejí dobrovolní hasiči se zásilkou desinfekčních a čisticích prostředků, a také nezbytného nářadí. Do povodněmi postižených Čech míří pomoc i z dalších míst Moravskoslezského kraje.

Radnice Frýdlantu nad Ostravicí chce svým severočeským partnerům oplatit pomoc z roku 1997, kdy řádila velká voda na severu Moravy, říká místostarosta Frýdlantu nad Ostravicí Bohumil Dolanský. Chce proto poslat do Čech i peníze.

„Bylo navrženo, aby dalších 300.000 korun bylo uvolněno z městského rozpočtu. To samozřejmě bude muset projít zastupitelstvem města. Uvažovali jsme o tom, že bychom lidi informovali o možnosti věnovat na účet našeho města nějaké finanční prostředky, budou-li chtít,“ upřesnil Dolanský.

Do povodněmi postižených severních Čech dnes z Havířova míří čtveřice městských strážníků. S lopatami a krumpáči budou pomáhat s odstraňováním škod. Uniformy vyměnili za montérky a ještě před polednem by měli dorazit do Heřmanic u Liberce.

Heřmanice si nevybrali náhodou. Bývalý havířovský strážník se nyní usídlil právě na severu Čech a jako první na nabídku pomoci reagoval.

Pomoc připravují také v Novém Jičíně

Novojičínští radní ve čtvrtek projednají finanční a materiální pomoc pro zaplavené oblasti na severu Čech. Velká voda také těžce postihlo partnerské město Nového Jičína v Německu - Görlitz. Výši finanční částky zatím není známá, rada města může rozhodnout o částce do 50.000 korun, zastupitelstvo pak mnohem vyšší.

„Troufnu si říct, že ta pomoc bude v řádu stovek tisíc korun. Zároveň chceme řešit i humanitární pomoc našemu partnerskému městu Görlitz, které bylo těžce zasaženo rozvodněnou Nisou,“ potvrzuje starosta Nového Jičína Ivan Týle.


Čtěte také: Řada míst v regionu připravuje pomoc postiženým povodněmi

autoři: ada , tif , Michal Schoffer , Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu