Galerie PLATO bude příspěvkovou organizací města a přestěhuje se

20. duben 2016
Zprávy , Zprávy

Ostravskou galerie PLATO čeká zásadní změna. Od července bude příspěvkovou organizací města a příští rok by se měla také přestěhovat z pronajaté auly Gong v Dolních Vítkovicích do nového působiště. Kde to bude, závisí na tom, zda město odkoupí od společnosti Bauhaus památkově chráněný objekt jatek a také bývalý obchod. Tam by mohla nová éra PLATA začít.

S malířem Jiřím Surůvkou stojíme před polorozpadlým zbytkem historických jatek. Vedle je bývalý obchod Bauhausu, naproti vlaková zastávka Stodolní. Parkují tady auta a běhají zajíci. A právě tady by mohlo vzniknout centrum současného umění.

„Nevím, jak je to trvanlivá budova, ale pro začátek by to určitě stačilo. Spíš jde o to, aby to tedy dělali, koupili, aby to mělo program. Aby se v Ostravě konečně zlomila představa, že současné umění jsou obrazy a sochy a nic jiného,“ říká výtvarník.

Majitelka antikvariátu, klubu a galerie Fiducia Ilona Rozehnalová, která otevřeně kritizovala formu zřízení i umístění galerie, má ze současného vývoje radost.

„Vzala bych to za takový počin desetiletí pro Ostravu. Už jsme vlastně hodně dávno prosazovali, aby ta městská galerie byla v jatkách. Pokud by nějakou dobu byla v Bauhausu a po rekonstrukci i v těch jatkách, byla by to úplně úžasná věc,“ dodává Rozehnalová.

Pro uměleckého manažera galerie Marka Pokorného je teď klíčové to, že zastupitelé vůbec schválili zřízení příspěvkové organizace PLATO.

„V České republice vzniká poprvé po 22 letech nová samostatná instituce zřizovaná městem, krajem, nebo státem, která má v popisu práce péči o současné umění. Vznikla celá řada drobných projektů zezdola, ale vlastně nevznikla žádná nová instituce. A už vůbec vlastně nevznikl žádný takový projekt, který by měl potenciál,“ upozorňuje Pokorný.

03165006.jpeg

Objekt jatek je podle Pokorného ideální. Cesta k nim však vede přes Bauhaus, kterému je město prodalo před 22 lety spolu s pozemky pro stavbu hobbymarketu.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) potvrdil, že jednání o zpětném odkupu majetku stále pokračují. „Mým osobním přáním je, které je nicméně závislé na výsledku řady dalších jednání, pro galerii PLATO vyhradit prostor stávajícího obchodního domu Bauhaus,“ ujišťuje primátor.

Jestli vymění Platforma pro současné umění bývalý plynojem za Bauhaus, má být jasné do měsíce.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio