Hasiči i strážníci z regionu se zapojili do pomoci Severním Čechám

17. srpen 2010

Rozmanitá pomoc od obyvatel a institucí severní Moravy a Slezska směřuje v těchto dnech do povodní zasažených severních Čech. Svou těžkou techniku a mužstvo poskytl například hasičský záchranný útvar z Hlučína. Jeho týmy působí ve Frýdlantu, Chrastavě a ve Hřensku na Děčínsku.

„Dále máme přichystán odřad kuchařů s dvěma polními kuchyněmi, které každý den vaří zhruba 300 jídel. A v neposlední řadě nastoupila k pracím i naše psycholožka,“ potvrzuje mluvčí hlučínských záchranářů Petr Orel.

S odstraňováním následků povodní v Heřmanicích na Liberecku pomáhá také už druhá čtveřice strážníků Městské policie Havířov. Finanční výpomoc už odsouhlasila například rada Nového Jičína.

Lidé v Jeseníku nad Odrou do zasažených oblastí už dříve vyslali humanitární pomoc v podobě základních potřeb. O víkendu na slavnostech obce zaplacením dobrovolného vstupného přispěli značnou částkou, která poputuje na konto obce Heřmanice.

„Vybralo se asi 87.000 korun. Samozřejmě i naše obec přispěje nějakou malou částkou, kterou může uvolnit rada obce, což je 20.000 korun. Takže povezeme do severních Čech něco málo přes 100.000 korun,“ potvrdil starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.

Pěti severočeským obcím postiženým ničivou povodní přispěje obec Kunín na Novojičínsku celkem 100.000 korunami. Navíc starostka Dagmar Novosadová společně se starostou Jeseníku nad Odrou a Životic, tedy obcí vážně zasažených loňskými záplavami, dnes přednášeli na libereckém krajském úřadě.

„Na pořadu jednání jsou informace o dotacích z ministerstva pro místní rozvoj občanům a obcím postiženým povodněmi a my bychom se s nimi měli podělit o praktické zkušenosti,“ vysvětlila starostka.

Finanční podporu poskytne severním Čechám také Moravskoslezský kraj. O konkrétní výši částky rozhodne na svém zítřejším zasedání krajská rada.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu