Hasiči odčerpávají vodu ze zaplavené ostravské Nové Vsi

18. září 2024 06:20

Velkokapacitní čerpadla hasiči nasazují hasiči v ostravské Nové Vsi. Snaží se znovu spojit vodou rozdělenou městskou část. Lidé tam zatím domů nemůžou. I když hladiny řek klesají, problém dělá spodní voda.

Z podchodu se dívám na část Nové Vsi. Vidím zatopené stavební firmy, pneuservis, autobusovou zastávku a ulici Bartošovu se zatopenými domy. Čerpadla neustále čerpají, voda za dva dny poklesla o několik metrů, teď se ale zase stoupla.

Čtěte také

U všeho je od začátku dobrovolný hasič František. Vysvětluje, proč to tak je. „Voda se tu bude stejně ještě zvedat, protože ty hladiny spodních vod nejsou srovnané, to nám dělá už tady spodní voda,“ říká. Tlačí se zpod povodňové hráze, půda je jí nasáklá jako houba.

Starosta Tomáš Lefner (STAN) se vývoj snaží odhadnout: „Určitě to nebude jeden týden, spíš víc. Dokud nám úplně neklesne voda do koryta, tak ta voda se sem pořád bude vracet.“

CHCETE PŘISPĚT? Doporučujeme Vám, vyberte si některou z oficiálních sbírek v České republice. Vaše peníze se dostanou těm nejpotřebnějším.
ADRA CZ: 66888866/0300
Charita Česká republika : 44665522/0800, v. s. 906
Český červený kříž: 333999/2700, v. s. 2404
Člověk v tísni, číslo účtu: 72027202/0300
Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Jeden muž se ke svému zatopenému domu pokusil dostat na loďce. Hasiči žádají, aby lidé neriskovali a byli trpěliví, i když je to těžké. „Ať nás lidé nechají v klidu pracovat, ať můžeme udělat toho co nejvíc,“ říká Karel Kupka ze zábřežské hasičské stanice.

A do toho – příjemné překvapení: maminky dětí z nedaleké školky Tylova jim uvařily oběd. Hasičům chutná, ale jídlo do sebe hážou v poklusu. „Usušit se, převléct rychle a zase zpátky tady pomoct,“ dodává Karel a spolu s kolegy vyráží zase čerpat vodu.

Spustit audio

Související