Hasiči v kraji stavěli ochranné hráze a kvůli vodě zasahovali už 150krát

19. červen 2020 08:23

Kvůli vydatnému dešti hasiči v Moravskoslezském kraji od včerejška zasahovali už více než 150krát. Hlavně odčerpávají vodu ze sklepů, čistí kanály a likvidují popadané stromy.

Jak potvrdil mluvčí hasičů Petr Kůdela, vše se zatím obešlo bez zranění. Museli stavět i ochranné hráze z pytlů s pískem. „Těch pytlů byly zhruba tři stovky na čtyři místa. Dvakrát to bylo v Novém Jičíně-Žilině, jednou v Ostravě-Svinově a pak v Šenově u Ostravy,“ uvedl.

„Zásahy budou dále pokračovat, protože i na dnešní den máme prognózu vydatných dešťů,“ dodal mluvčí.

Hladiny na třetím stupni

Před osmou hodinou ráno dosáhla třetího povodňového stupně Polančice v Polance, druhého pak Baštice v Bašce a Lučina v Domaslavicích. Už předtím byla na třetím stupni Jičínka v Novém Jičíně.

Nejvážnější situace je tak v Novém Jičíně. Starosta města Stanislav Kopecký (ANO) řekl, že už od šesti ráno zasedá krizový štáb. Hasiči už rozmístili pytle s pískem, kdyby se voda vylila z koryta. Očekává se, že se tak skutečně stane, protože pršet tady má i v následujících hodinách.

Malé toky

Problémy jsou zatím nejvíce na menších tocích, ale lze očekávat, že se situace začne zhoršovat i na těch větších, varovala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Nádrže v regionu jsou připraveny, voda je v zásobním prostoru a retenční prostory sloužící právě pro zachycení povodně jsou nachystány.

autoři: Martin Knitl , Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související