Havířov chce lidem dávat bezúročné půjčky na kanalizaci

28. únor 2011

Havířov láká majitelé rodinných domků, aby se napojili na plánovanou kanalizaci. Pokud se to radnici nepodaří, přijde o státní dotace. Zastupitelé proto dnes rozhodli, že město bude dávat lidem bezúročné půjčky na přípojky.

Éra septiků a žump končí, napojte se na moderní kanalizaci - i takový inzerát by si mohl dát do novin havířovský magistrát. Snaží se přimět lidi ze čtyř okrajových částí, aby své domy na plánovanou kanalizační síť napojili.

„Není to jen otázka současnosti, ale je to i otázka budoucnosti pro další generace,“ říká primátor Zdeněk Osmanczyk.

Havířov chce na stavbu za zhruba čtvrt miliardy korun získat státní dotace. Když se ale na nové potrubí nenapojí dost domácností, radnice bude muset desítky miliónů do státní pokladny vracet.

„V tabulce projektové dokumentace je uvedeno, že bylo zpracováno celkem 1061 přípojek. Máme s těmi občany uzavřeny nějaké předběžné smlouvy? Co když nám to všechno odmítnou? My postavíme hlavní řad, dostaneme dotaci, kterou budeme muset vrátit a všechno to zaplatí město,“ upozornil zastupitel Miroslav Kronenberg.

V Havířově proto vymysleli způsob, jak obyvatele k nové kanalizaci přilákat. Město ze svého rozpočtu dá obyvatelům bezúročné půjčky na přípojky. Například kdo si půjčí 20.000 korun, zaplatí za rok a půl něco málo přes tisíc korun měsíčně.

„Výhoda pro občany je v tom, že se jedná o bezúročnou půjčku, která je splatná v rozmezí osmnácti až šedesáti měsíců. Odvíjí se samozřejmě od výše půjčené hodnoty,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Smrček.

Pokud by si bezúročné úvěry vzali všichni lidé, kterých se nová kanalizace týká, vyplatil by magistrát na těchto půjčkách asi 30 miliónů korun ze svého rozpočtu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu