Havířov chce zlepšit podmínky pro cyklisty. Vzniknout má ucelená síť tras

31. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Havířov by v budoucnu mohly propojit nové úseky pro cyklisty. Radnice teď začala se stavbou cyklopruhu na frekventované Dlouhé třídě. Za pár let by ale měla vzniknout ve městě a nejbližším okolí ucelená síť cyklotras.

Na havířovské Dlouhé třídě teď úřadují dělníci s bagry. Připravují základy pro nový chodník s cyklopruhem.

„Mělo to být už před 20 lety. Podmínky pro cyklisty ve městě jsou tragické,“ míní cyklista Artur, který se zrovna opírá o kolo a vydechuje po projížďce. O trasách ve městě i okolí má jasno. „Měla by být rovná, průběžná, aby se po ní dalo jezdit. A hlavně by tady měly být cyklostezky a ne něco, čemu se tak říká,“ dodává.

Nový cyklopruh povede od křižovatky s ulicí 17. listopadu až po lesopark v městské části Podlesí. I s úpravami chodníku, mobiliáře a veřejného osvětlení vyjde zhruba na 21 milionů korun.

„K vybudování této další etapy jsme přistoupili také proto, že chceme rozvíjet trasování cyklostezek na území města s tím, že v budoucnu dojde k propojení Havířova s oběma přehradami – tedy s Těrlickou a s Žermanickou,“ potvrzuje vedoucí havířovského odboru správy a rozvoje majetku René Vašek.

Město chce zapracovat hlavně na větší provázanosti úseků. „Naší představou je to, že do budoucna chceme cyklostezkami spojit celý Havířov tak, aby jednotlivé úseky na sebe logicky a racionálně navazovaly,“ dodává René Vašek.

Havířovská radnice chce prioritně dokončit cyklonapojení na Těrlicko, následně pak na Žermanice a Horní Bludovice.

autor: stj
Spustit audio