Havířov o prázdninách otevře velký skatepark. Trénovat tam budou i olympijští reprezentanti

3. červen 2019 07:10

Skateboardisté v Havířově budou  mít od července nový prostor na trénování. Město staví v Lázeňské ulici velkolepý skatepark, který stojí desítky milionů korun. Využívat ho ale budou i ostatní sportovci.

Práce na novém havířovském skateparku jsou v plném proudu. Největší dominantou, která je vidět už z dálky je ale šedá stěna, která na první pohled nevypadá, že se skateboardingem má něco společného.

„Je to horolezecká stěna. Je vyloženě pro horolezce, aby tady mohli trénovat. Celý tento multigenerační sportovní areál není jen o skateboardingu, ale je o jednotlivých prvcích, které tady jsou. Třeba skateboardingu se týká skatepark, bazén,“ vysvětluje vedoucí havířovského skate clubu Petr Vašut.

„Určitě tady bude velká inline dráha, která se kříží různě přes celý areál. Využívat ji mohou jak běžci, tak jezdci na inline bruslích, longboardech... Tady nalevo je malý dětský okruh – je dělaný vyloženě pro malé děti, aby se opatrně naučily na kolech, bruslích,“ ukazuje Vašut, co všechno ještě bude součástí areálu.

V tuto chvíli dělníci dokončují například i work-outové hřiště. Členové skate clubu ale budou nejvíc využívat takzvaný bazén. Skateboarding je v Havířově oblíbeným sportem, club má zhruba šedesát členů a Petr Vašut doufá, že s novým skateparkem jich bude ještě víc. Jeho svěřenci se umísťují v prestižních soutěžích.

Skatepark chce vedení města otevřít v polovině července, stavba trvala zhruba rok. „Stavaři postupovali velmi rychle. Jsem rád, že na stavbě spolupracovali i lidé ze skate prostředí. Zpoždění přišlo teď, kdy do stavby pršelo. Ale tím, že jsme byli trošku dopředu, tak reálné zpoždění nebude víceméně žádné,“ říká náměstek primátora Bohuslav Niemiec (KDU ČSL) s tím, že stavba stojí přes 30 milionů korun a 50 procent bude hradit dotace.

Spustit audio

Související