Havířovská radnice obměňuje výpočetní techniku. Do obnovy investuje sto milionů

19. říjen 2020 10:09

Havířovská radnice kompletně obměňuje informační technologie. Za desítky milionů korun město nakupuje nové systémy, programy i stroje. Dosavadní technika byla podle vedení často zastaralá. Nákup nových notebooků navíc umožní úředníkům během pandemie koronaviru pracovat z domova.

Hana Masopustová pracuje na oddělení, kde se vymáhají poplatky a pokuty. „Koukáme do toho pořád, lidé chodí, potřebujeme tu techniku co nejrychlejší,“ říká úřednice.

„K dnešnímu dni jsme vyměnili 73 počítačů, takže 73 našich zaměstnanců už pracuje na nové technice,“ uvádí vedoucí organizačního odboru Markéta Uhrová. „Podle zpětné vazby jsou všichni nadšení, protože technika, co byla, už byla velmi zastaralá,“ dodává.

Havířovská radnice informační techniku postupně vyměňuje už od roku 2017 a podle primátora Josefa Bělicy (ANO) budou hotovi zhruba za dva roky.

Zrychlení systému i odbavení klientů

Vedení města pořizuje nejen nové počítače a notebooky pro úředníky, ale i programy a datová úložiště. „Doufám, že se už nestane, že si občan přijde vyřídit poplatky a bude 15 minut čekat, než dámě na příslušné přepážce vůbec naběhne systém,“ říká primátor.

Nová technika úředníkům navíc umožní pracovat z domova. „Kupujeme jak pevné počítače, tak kupujeme mobilní zařízení, kupujeme notebooky. Máme tady i tablety. Takže do budoucna se nestane, že by někdo potřeboval pracovat mimo úřad a neměl k tomu potřebný hardware,“ dodává Bělica.

Za kompletní výměnu všech systémů i strojů dá město více než sto milionů korun. A i když tato investice podle primátora nepůjde vidět na první pohled, pocítí ji úředníci i lidi na přepážkách.

Spustit audio

Související