Havířovská radnice rozšíří počet placených parkovacích míst v centru města

3. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Lidé z Havířova si budou zvykat na nový systém parkování. Radnice rozšíří počet placených míst k stání v centru města. Nově tak budou motoristé platit přímo u náměstí Republiky. Jde přitom o velmi využívané místo.

Paní Ilona zrovna dojela na parkoviště u havířovského náměstí Republiky, právě tady na řidiče brzy čeká velká změna. Radnice zpoplatní 51 míst k stání za polyfunkčním domem.

„Zaplatím a půjdu. Když chci stát déle, tak parkuji pod Elánem. Tam je parkoviště a místo je tam většinou vždycky. Nemám problém zastavit kousek dál a dojít,“ říká paní Ilona.

Paní Lucie rozhodnutí města vítá. Podle ní to může pomoci lidem, kteří míří k náměstí za vyřizováním. „Místa jsou tady pro lidi, kteří si jdou něco vyřídit, takže pokud tady bude ta půlhodina zdarma, tak to není žádný problém,“ myslí si.

Změn ale v budoucnu bude ještě víc. Havířovská radnice chystá koncept takzvaného chytrého města.

„Teď jsme ve fázi přípravy pilotního projektu. Nejde samozřejmě primárně o zpoplatnění parkovacích míst, ale o jejich management, o monitoring využití. A samozřejmě tam, kde jsou dnes už ta místa zpoplatněna, nabídnout občanům lepší komfort při placení – to znamená placení pomocí aplikace, SMS, v podstatě bezhotovostní placení,“ potvrzuje náměstek havířovské primátorky Josef Bělica (ANO).

Zkušební provoz chce město spustit do půl roku. Následně si vyhodnotí poznatky a rozhodne o dalším postupu.

autor: stj
Spustit audio