Havířovská radnice ukončila spor s pražskými sochaři

18. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Zřejmě šťastný konec bude mít příběh kolem havířovské sochy Brána a Kyvadlo. Plastika už měla dávno zdobit náměstí. Jenže radnice se dostala do sporu s jejími tvůrci. Pražští sochaři odmítli své dílo posadit na podstavec, protože neodpovídal projektu a masa kovu mohla ohrozit kolemjdoucí. Magistrát se nakonec se sochaři dohodl na kompromisu. Podstavec upraví a plastika má stát v centru Havířova do konce letošního roku.

Podstavec je zfušovaný, na to by sochu nedáme, neohrozíme kolemjdoucí - říkali sochaři. Umělci vše zbytečně prodlužují, náš statik podstavec považuje za bezpečný - odpovídala radnice. V tomto duchu se spor nesl řadu měsíců.

"Při podpisu smlouvy jsme vůbec netušili, že k takovým problémům může dojít," připustil v květnu náměstek primátorky Eduard Heczko. "Táhne se to už třetí rok a Brána s kyvadlem nestojí. Samozřejmě, že jsme neustále dotazováni zejména občany města, kdy konečně to dílo bude stát. Věřím, že se nakonec dohodneme."

Model vítězné plastiky

Nakonec z Havířova vyrazila do Prahy za umělci delegace úředníků. Výsledkem je kompromis. "Ustoupily obě strany. Město se zavázalo k tomu, že osadí spodní část nosné ocelové konstrukce," říká mluvčí magistrátu Romana Bartošková.

Autor Brány s kyvadlem je uznávaný sochař Stefan Milkov, člen skupiny Tvrdohlaví. Je rád, že se vlekoucí se spor nakonec podařilo vyřešit. "My jsme byli připraveni už před dvěma roky, socha byla hotová. V mém zájmu je, aby tam ta věc byla co nejdříve."

Havířovští si přejí, ať Brána s kyvadlem zdobí náměstí už na konci roku, kdy budou slavit výročí založení města. Do té doby musí právníci radnice i umělců vymyslet smlouvu, která jednoznačně určí, kdo za sochu ponese zodpovědnost. Brána s kyvadlem měří přes devět metrů a váží několik tun.

autor: ada
Spustit audio