Havířovští strážníci budou vybaveni minikamerami

5. březen 2011
Zprávy , Zprávy

Havířovští strážníci mají novou zbraň proti nešvarům v ulicích města. Získali třicet minikamer, kterými nahrávají výtržníky. Náklady na pořízení moderní techniky přesáhly 300.000 korun.

Strážníci mohou ze zákona při zákroku používat zvukový i obrazový záznam, nové minikamery poslouží k lepší dokumentaci přestupku i identifikaci osob.

„Ti občané se nám vymlouvají, že tam nebyli, že se to nestalo, takže by to všechno mělo být zadokumentováno, pokud se to podaří, protože ta technika zase není na tak vysoké úrovni, aby zabrala úplně všechno. Ale věříme, že to přispěje ke zkvalitnění správního řízení,“ říká ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras.

Všichni strážníci jsou pro používání minikamer proškoleni, speciální úpravou prošly také uniformy strážníků tak, aby byly kamery vhodně uchyceny a umístěny pro záznam a nedocházelo k jejich případnému poškození.

„Pořízení kamer přišlo na 80.000 korun, dalších 255.000 stála disková pole, na kterých se záznamy zálohují. Kamery byly hrazeny z fondu na zvýšení bezpečnosti a veřejného pořádku ve městě,“ upřesnila mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

autoři: ada , tif
Spustit audio