Havířovští strážníci v posledních týdnech řeší desítky stížností na černé skládky

6. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Havířovská radnice řeší stále víc stížností na černé skládky. Hlavně obavytelům z okrajových částí města vadí, že jim někteří lidé a firmy za domem odkládají staré pneumatiky i další odpad.

„Tady za zatáčkou jsou vyhozené pytle. Jsou zavázané, rovnou vytažené z koše a vyhozené do příkopy,“ říká domkař Vojtěch, který se do městské části Dolní Suchá před lety přistěhoval za větším klidem a přírodou.

Stejně jako další sousedé si jen obtížně zvyká na černé skládky kousek od domu. „Nejsou žádné sankce, represe, nic. Je prostě uvolněná morálka a každý si tu demokracii vykládá po svém,“ dodává pan Vojtěch.

Například zahrádkářka Ilona se v posledních týdnech doslova proplétá mezi pneumatikami. „Do toho rožku jsem chodívala na bez a měli jste vidět, jaký to byl pěkný prostor. Teď už je tam skládka a ty pneumatiky nejsou ani zaprášené nebo zarostlé trávou. Ta skládka tam není dlouho,“ říká.

Město na stížnosti zkouší reagovat co nejrychleji. V případech, kdy černá skládka vyrůstá na cizím pozemku, se odstranění odpadu ale může protáhnout.

„Jednáme s vlastníky těch pozemků, aby skládky odstranili. Oni se samozřejmě brání, že to dělají naši občané, takže ta jednání jsou taková složitější. Nicméně něco odstraní město, něco odstraní vlastníci pozemků,“ vysvětluje vedoucí odboru komunálních služeb havířovského magistrátu Zdena Mayerová.

V minulosti město nasadilo na vybraná místa také fotopasti. Ty už dnes ale příliš nepomáhají.

„V poslední době se už všichni naučili zkoumat okolí, zda někde ta fotopast nevisí. Ona je poměrně velká a těžko se skrývá. Navíc ta místa označujeme, že jsou hlídána kamerovým systémem. A skládky vznikají buď tam, kde ty kamery nejsou, nebo jsou ty fotopasti zničeny,“ potvrzuje šéf havířovských městských strážníků Bohuslav Muras.

Nejčastějšími hříšníky jsou podle něj majitelé vozů, kteří se zbavují přebytečných pneumatik. Za ně by totiž ve sběrném dvoře museli platit.

autor: stj
Spustit audio