Hejtmanství chce v nemocnicích zavést inteligentní kamerový systém

13. prosinec 2019 15:07

Po úterní střelbě chce Moravskoslezský kraj posílit bezpečnostní opatření ve zdravotnických zařízeních. Plánuje proškolit zaměstnance i v menších nemocnicích a chystá se zavést inteligentní kamerový systém, který by případné nebezpečí dokázal dopředu odhalit.

„Trošičku se mne to dotýkalo, protože můj žák tady měl v tu dobu jít s rukou na kontrolu. Malinko se zpozdili, takže té hrůze unikl,“ říká například paní Jana, která přišla před polikliniku zapálit svíčku.

Vedení nemocnice zareagovalo hned potom, co dostalo o střelbě oznámení. „Spustili jsme krizový plán, takže na poliklinice už to začalo řízeně a uzavřela se,“ popisuje ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Jiří Havrlant.

Zdravotníci ale museli reagovat bezprostředně po střelbě. „Díky školení, které ve fakultní nemocnici proběhlo, spousta lékařů, zdravotníků, pacientů se zamkla a zabarikádovala. Je to první možnost, jak se útočníkovi ubránit. Jak mám informaci z ministerstva zdravotnictví, bude vypsán program, který bude rozšířen o menší nemocnice,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Proškolení by tak mohli být například zdravotníci z městských nemocnic.

Hejtmanství chce v nemocnicích pro větší ochranu zavést i inteligentní kamerový systém. „Kamera není jen o přenášení obrazu. Jsou i inteligentní kamery s vestavěnými procesorovými jednotkami, které dokáží ten obraz vyhodnotit. A jedno takové vyhodnocení se týká toho, že někdo má v ruce zbraň. K vyhlášení poplachu tak může dojít dříve, než ten člověk začne útočit,“ dodává Vondrák.

Moravskoslezští zastupitelé schválili pro rodiny obětí úterní střelby i finanční příspěvek. Lidé můžou peněžitou pomoc zasílat také na transparentní účet, který zřídila Fakultní nemocnice.

Spustit audio

Související