Řádění střelce v ostravské nemocnici má sedmou oběť. Zraněná žena zemřela

12. prosinec 2019 17:52

Žena zraněná při úterní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava dnes zemřela. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Počet obětí dvaačtyřicetiletého střelce tak vzrostl na sedm. Další dva zranění muži jsou mimo ohrožení života, jednoho z nich už dnes propustili do domácí péče.

Bezprostředně po úterní střelbě v ostravské nemocnici bylo potvrzeno celkem šest obětí a další tři těžce zranění lidé. Stav ženy, kterou útočník střelil do hlavy, byl od úterý v kritický a ve středu nemocnice oznámila, že její stav se ještě zhoršil. Svým zraněním podlehla ve čtvrtek.

Čtěte také

Fakultní nemocnice Ostrava ve čtvrtek znovu otevřela ordinaci i čekárnu traumatologické ambulance v budově polikliniky, kde se tragédie stala. Fungovat začalo také konto, kam lidé mohou posílat peníze na podporu rodin obětí ostravské střelby a zraněných. Transparentní bankovní účet má číslo 73030761/0710. Dárci mohou na tento sbírkový účet přispívat do 31. března.

Pomoc pro rodiny pozůstalých i zraněné už schválila zastupitelstva Ostravy i kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100.000 korun. Zranění dostanou polovinu. O podobně vysoké podpoře by měla jednat i vláda.

Střelba v ostravské nemocnici

Střelec zahájil palbu v čekárně trauumatologické ambulance na čekající pacienty v úterý po sedmé hodině ranní. Z blízkosti zasáhl celkem devět lidí. Mezi sedmi oběťmi jsou i dva příslušníci vězeňské služby, z nichž jeden chránil svou nezletiou dceru vlastním tělem. Další dva těžce zranění lidé stále zůstávají v nemocnici

Útočník následně utekl z místa činu a navštívil svou matku, které o činu řekl a oznámil, že se zabije. Policie ihned vyhlásila pátrání a muže našla v Děhylově na Opavsku. Muž se na místě střelil do hlavy a zemřel.

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii Česka. V únoru 2015 zastřelil muž v restauraci v Uherském Brodě osm lidí a pak sebe.

autor: Tomáš Zrůst | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související