Hladiny některých toků v Moravskoslezském kraji vystoupaly na třetí povodňový stupeň

14. říjen 2020 09:21

Vydatné noční deště zvedly hladiny řek na severní Moravě. Na šesti místech Moravskoslezského kraje platí od rána třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Pršet má přestat až ve čtvrtek. Na některých místech se podle hasičů voda dostala do sklepů domů. Omezila i provoz na dálnici D1 u Vrbice na Karvinsku.

Stav ohrožení se od rána týká Polančice v Polance, Seziny v Bravanticích, Bílovky ve Velkých Albrechticích a Bílovci, Odře v Odrách a Opavy v Držkovicích. První stupeň povodňové aktivity podle mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárky Vlčkové ráno platil na 30 místech Moravskoslezského kraje a druhý na devíti.

Čtěte také

V Chomýži a Krásných Loučkách, což jsou části Krnova na Bruntálsku, už hasiči pomáhali lidem s odčerpávání vody. Podobná situace nastala i v nedaleké Radimi. „Dobrovolné hasiče jsme kontaktovali už v noci. Byli v terénu a pomáhali s pytlováním písku a odčerpáváním vody,“ řekla mluvčí Krnova Dita Círová.

Voda komplikuje provoz na dálnici D1. Zavřená je zaplavená nájezdová rampa ve směru na Prahu u dálniční křižovatky 366 nedaleko Vrbice nedaleko Bohumína na Karvinsku. Podle pracovníků Národního dopravního informačního centra zatím není jasné, jak dlouho omezení potrvá. Řeka Odra se tam vylila z koryta a bude se čekat, až hladina klesne.

„Během posledního týdne spadlo v regionu od 35 do 100 milimetrů srážek. Nejvíce pršelo v podhůří Beskydy a v povodí řeky Bělé v Jeseníkách. Srážky se mají vyskytovat ještě během dnešního dne. Ve čtvrtek mají ustávat,“ řekla Vlčková. Dodala, že s ohledem na současnou situaci a očekávaný vývoj se povodně neočekávají. Řeky jsou na úrovni jednoletých až dvouletých vod.

zdroj: ČTK
Spustit audio