Hlavní silnici v Mořkově hlídají obecní kamery s nočním viděním a schopností číst značky

25. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Města a obce často řeší zvýšení bezpečnosti na veřejných plochách pořízením kamerových systémů. V Mořkově na Novojičínsku zašli ještě dál. Ke třem běžným kamerám uprostřed obce pořídili ještě dvě speciální dopravní kamery, které vidí i v noci a umí číst značky aut. A dali je k dispozici státní policii.

Na posledním sloupu veřejného osvětlení u výjezdové cedule je namontovaná kamera. Hned vedle je hřbitov. Objektiv zařízení je ale napevno namířený na silnici. Podobná kamera je namontovaná také na druhém výjezdu z obce.

„Pachatelé, kteří jedou páchat trestnou činnost, obvykle přijíždějí auty,“ Vysvětluje starostka Mořkova Ivana Váňová (KDU-ČSL). „Kamera je schopná snímat státní poznávací značky aut,“ dodává.

Na obci ale nikdo kamerový systém nesleduje. „My nikoho nesledujeme, to je všechno propojené s policií. Ona jediná má oprávnění se na to podívat,“ upozorňuje starostka.

„Výstupy ze zařízení jsou umístěny v objektech policie a zejména tedy plní preventivní charakter. Samozřejmě lze je užít v přesně stanovených případech v rámci objasňování případného protiprávního jednání,“ vysvětluje mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková.

Její slova o prevenci nepřímo potvrzuje starostka Ivana Váňová. I když je to spíše prevence před úředním trestem nebo velkou pokutou. Vědomí, že je zřejmě natočila kamera, už několikrát přinutilo hříšníky se raději přiznat.

„Kdo už něco na území obce spáchal nebo nedopatřením provedl, sám přišel nahlásit, jakou škodu udělal a škodu zaplatil,“ dodává starostka.

Za nové dopravní kamery zaplatil Mořkov 350 tisíc korun. Systém by mohl měřit také rychlost aut, o tom ale zatím v obci neuvažují.

Dopravní kamera na dolním konci Mořkova
autor: Michal Polášek
Spustit audio