Hledá se kupec. Ostravský magistrát prodává lukrativní pozemek v centru města

27. červen 2019 10:00

Až do konce října se můžou hlásit zájemci o koupi pozemku v centru Ostravy – tzv. Nových Laubů. Magistrát za pozemek o velikosti téměř 3200 metrů čtverečních požaduje 35 milionů korun. Parkoviště v této proluce u Masarykova náměstí má nahradit dům s 85 nájemními byty.  Je to jedna z podmínek prodeje.

„Tím, že se pohybujeme v památkové zóně a ještě i v zóně, kde probíhají archeologické průzkumy, tak už samotné územní řízení dává relativně přesné parametry, jak by ten objekt měl vypadat,“ říká náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Magistrát chce společně s pozemkem prodat i územní rozhodnutí a studii s navrženou podobou bytového domu. Podle ní musí dělníci dům postavit.

Někteří realitní makléři si ale myslí, že pozemek se za takových podmínek bude prodávat jen velmi těžko. „V propočtu, když metr vychází na jedenáct tisíc, si troufám říct, že kupce bychom hledali jen velmi obtížně, protože standardně pro tyto výstavby pozemky hledáme v rozmezí plus mínus tři tisíce. Byty by uplatnění našly, ale vstupní podmínky jsou trošku mimo matematiku,“ vysvětluje realitní makléřka Jana Římanová.

Podle jiného makléře Kamila Kůse je ale prodej možný. „Určitě věřím, že i na toto se najde investor, protože v centru Ostravy už nejsou žádné pozemky a pomalu tam není kde stavět. A když se podíváte třeba na Novou Karolinu, tak etapy, na kterých se teď staví, byly rozprodané dřív, než se to postavilo a ceny se taky šplhaly velmi vysoko,“ říká Kůs.

Archeologové dokončili první část průzkumu tzv. ostravských laubů

Archeologové průzkum ukončili, sklepy se zasypávají

Národní památkový ústav dokončil první etapu archeologického výzkumu v takzvaných ostravských Laubech. Experti tam zkoumali historické sklepy, které se teď zasypávají. Archeologové pak budou pravděpodobně pokračovat v jiné části lokality. Na místě má v horizontu několika let vzniknout bytový blok.

Podle něj ale zájemce může odradit archeologický průzkum. Má začít v září a potrvá zhruba dva roky. Myslí si, že za tu dobu se situace na trhu může změnit.

Někteří Ostravané by ale i tak bytový dům v centru namísto parkoviště uvítali. „Přijde mi to určitě hezčí na pohled než zapráskané parkoviště, které je svým způsobem neudržované. A proluk v centru Ostravy je hodně. A když přijdete do centra a všude vidíte jen samá auta, tak co z toho,“ míní 55letá podnikatelka Renáta.

Pokud magistrát investora nesežene, bytový dům chce postavit na vlastní náklady. Cena výstavby je odhadnuta na 390 milionů korun.

autor: pdu
Spustit audio

Související