Ostravský magistrát udělá z proluky vedle Masarykova náměstí oddychovou zónu

28. květen 2019

Až na 25 milionů korun přijde proměna proluky u hlavního náměstí v Ostravě. Jedním z taháků bude i letní kino. Architekti své nápady pro dostavbu Masarykova náměstí včera ukázali veřejnosti. Než se prostor dostaví, potrvá to podle odhadů pět až deset let. S prvními úpravami se v ideálním případě začne na jaře.

„Proluka v aktuálním stavu se mi rozhodně nelíbí, je neudržovaná se směsicí různých povrchů. Není to místo, kde bych chtěl trávit čas. V létě je to rozpálený plácek, kde se člověk nemá kam schovat,“ říká devětadvacetiletý pan Tomáš, jeden z účastníků veřejné debaty. Chce, aby se proluka změnila na místo, kde lidé mohou trávit volný čas.

Architekti veřejnosti představili tři návrhy, jak by prostor mohl vypadat. Ohraničovaly by jej prodejní stánky a celkově by fungoval jako vnitroblok. Uvnitř by byly lavičky, hřiště pro několik druhů sportů, nebo třeba letní kino.

„Bude možnost si tam sednout a něco si v klidu prostudovat, dítě si tam na multifunkční ploše bude moci zajezdit třeba na koloběžce. Jednoduchý princip, který byste tady dnes i mohli najít, ale je to někdy o strach,“ popisuje architekt Ondřej Vysloužil.

Magistrát a centrální ostravský obvod chce do dvou měsíců vybrat jeden z návrhů, který se vedle Masarykova náměstí v příštím roce postaví. Novou podobu ale proluka bude mít jen určitou dobu. „Město má záměr proluku zastavět, horizont odhadujeme na pět až deset let,“ vysvětluje radní Moravské Ostravy a Přívozu Lukáš Jansa (Piráti).

Radnice centrálního obvodu už také ví, co s prolukou udělá v letošním roce. Od letních prázdnin tam chce mít multifunkční hřiště.

autor: pdu
Spustit audio

Související