Hlučínské jezero už nemá být povodňovou hrozbou. Začala sanace za půl miliardy

20. srpen 2020 13:02

Více než půl miliardy korun bude stát obnova Hlučínského jezera, jedné z největších vodních ploch na Opavsku. Už ji převzala stavební firma. Jezero má ve špatném stavu břehy a hráze, ale také vodohospodářská zařízení. Sanace by měla zajistit, aby toto místo nebylo povodňovou hrozbou pro okolí.

Hluk speciálního plovoucího kombajnu na sekání zelených rostlin pod vodou už brzy nahradí hukot nákladních aut, bagrů a buldozerů. Oblíbená rekreační oblast se stane jedním velkým staveništěm.

„Základní projekční práce a vůbec ta myšlenka je, tuším, z roku 2008,“ popisuje starosta města Pavel Paschek (Občané pro Hlučín a kandidát do krajských voleb) dlouholeté čekání na státní pomoc. Ta nakonec přišla a přesahuje půl miliardy korun. Za zpevnění hrází a břehů, vybudování nových lávek nebo vodohospodářských zařízení. Aby voda někdy v budoucnu nezatopila okolní vesnice.

Jezero bude dva roky nepřístupné. „K omezení dojde, už 1. září bude uzavřena ulice, po které se lidé mohli dostat do autokempu,“ dodává Paschek. A s letními prázdninami dočasně skončí také všichni provozovatelé stánků nebo atrakcí.

Po skončení sanace už nebude okolí jezera zablokované kvůli hrozbě povodní a bude tam možné stavět. V říjnu proto chystá radnice velkou veřejnou debatu, co dál s městským jezerem.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související