Horní Suchá zvažuje koupi kolonie finských domků. Čtvrt miliardy ale nemá

16. říjen 2023 13:32

Obec Horní Suchá na Karvinsku jedná o koupi kolonie finských domů se společností Heimstaden. Majitel někdejšího hornického bydlení zvažoval, že domy zbourá a postaví nové. Lidé ale chtějí zůstat v prostředí, ve kterém žili desítky let a cítí nejistotu. Jestli obec domky koupí, rozhodnou zastupitelé.

Paní Adriana s rodnou bydlí v kolonii finských domků v Horní Suché už 46 let. V posledních letech si nejsou jistí, jestli se domky nebudou bourat a jsou nervózní. „Tím, že jsme tady tak dlouho, máme tady zahradu, tak si vůbec nedovedeme představit, že bychom šli do paneláku. Nehledě na ty investované peníze,“ říká.

„Samozřejmě uvažujeme o tom, jsou to naši občané, chceme se o ně starat. Ale musím říct na rovinu, že takovou sumu my na účtech nemáme,“ říká starosta Horní Suché Jan Lipner (STAN).

Finské domky hornické kolonie v Horní Suché

A jednání s obcí Českému rozhlasu potvrzuje i společnost Heimstaden. V Horní Suché teď řeší, jestli mají za 120 domků vynaložit zhruba čtvrt miliardy korun. „Je tam možná tisíc lidí, ale dalších 3,5 tisíce lidí to až tak nezajímá. Takže jako ano, morálně by to asi správné bylo, protože o tu kolonii se nikdo desítky let nestaral,“ dodává Lipner.

Po zvážení všech pro a proti rozhodne zastupitelstvo. Lidé z kolonie se potkali na akci místního spolku Tulipán. Ten se stará o doučování a volný čas dětí. Na zahradě se točí kolo štěstí. Dnes je tu veselo, ale Vanda Holubová z Tulipánu potvrzuje, že rodiny z kolonie jsou ze situace kolem bydlení nervózní. „Lidi jsou nespokojení, jsou protivní. Ta nálada není nejlepší. I na těch dětech je to vidět, že se něco děje,“ říká.

Zastupitelstvo Horní Suché chce případnou koupi finských domků projednat na příštím zasedání. Od jejich obyvatel už zjišťuje, jestli by si pak domky od obce odkoupili. I to rozhodne, jestli čtyřapůltisícová obec kolonii koupí.

Spustit audio